De blivande barnträdgårdslärarna Åsa Ekman, Katarina Aalto och Nina Röthner tar sig en kopp lekkaffe vid utbildningen i Helsingfors. HBL-Arkiv/Cata Portin

Dagislärarutbildningen i Helsingfors i vågskålen

Det är osäkert om Åbo Akademi utbildar svenskspråkiga barnträdgårdslärare i Helsingfors också nästa höst. Åbo Akademis rektor ska utreda besparingar efter regeringens uteblivna uppräkning av anslagen.

Åbo Akademis (ÅA) styrelse beslöt i dag att ge rektor Jorma Mattinen uppdraget att föreslå åtgärder för att få ekonomin i balans. Universitetens ekonomiska tilldelning kommer inte att höjas med index för 2013 och ÅA tampas med ett underskott på 4 miljoner euro.

Bland annat ÅA:s och Helsingfors universitets gemensamma barnträdgårdslärarutbildning i Helsingfors ligger i vågskålen.

– Utbildningen kostar extra eftersom den är utlokaliserad. Men jag kommer att föredra att vi antar studerande till barnträdgårdslärarutbildningen också nästa år, sa Jorma Mattinen före mötet.

Enligt Mattinen är barnträdgårdsutbildningen bara en av alla kostnader som granskas.

– Alla universitet kommer att ha problem med nästa års ekonomi eftersom statsmakten beslutat att frysa universitetsindexet för nästa år, säger Mattinen.

Enligt styrelsemedlemmen Fredrika Åkerö hanterar styrelsen nu stora existentiella frågor – vilken uppgift Åbo Akademi ska ha och vilka utbildningar som ska finnas i vilka regioner.

– Vi kommer att bli tvungna att fatta beslut som gör att någon blir besviken, men det kommer inte att leda till några våldsamma förändringar över en natt. Ingen får sparken på direkten, säger Åkerö.

Den gemensamma svenska barnträdgårdslärarutbildningen i Helsingfors startade hösten 2011. Utbildningen föddes som ett svar på barnträdgårdslärarbristen i södra Finland. Åbo Akademi och Helsingfors universitet delar jämnt på examinationsrätten. Tidigare var det enbart på ÅA i Jakobstad som utbildning till barnträdgårdslärare gavs på svenska.

Vad händer om ÅA drar sig ur utbildningen i Helsingfors men HU fortsätter med utbildningen på egen hand?

– Då uppstår det en konkurrenssituation mellan de två universiteten. Man måste fråga sig vad som är viktigare – barnens behov av utbildade barnträdgårdslärare eller utbildning i en viss region, säger Åkerö.

SFP-politikern Astrid Thors som är medlem av Åbo Akademis stiftelse säger att utbildningen av barnträdgårdslärare i Helsingfors är mycket betydelsefull för Svenskfinland.

– Det är väldigt viktigt att ha en kontinuerlig utbildning i Helsingfors, och den har inte varit ett hot mot Jakobstad, utan bägge institutionerna har fått sökande, säger Thors.

Hon påpekar också att man i vilket fall som helst har kostnader för att upprätthålla utbildningen för dem som redan börjat.

Från Helsingfors universitets sida anser man att det vore mycket trist om Åbo Akademi drar sig ur samarbetet.

– Det är väldigt tragiskt om det går så. Samarbetet har börjat väldigt fint, säger Jan-Erik Mansikka, universitetslektor vid barnträdgårdslärarutbildningen vid Helsingfors universitet.

Mansikka kan inte säga vad utbildningens öde blir om Åbo Akademi drar sig ur.

– Vi skulle i så fall vara beroende av tilläggsresurser eller finansiering utifrån för att klara av att leda utbildningen på egen hand. Det är redan nu svårt att administrera utbildningen med de gemensamma resurser vi har.

Studerade har antagits till utbildningen hösten 2011 och 2012. De första pedagogie kandidaterna utexamineras 2014.

Efter mötet har ingen från ÅA velat uttala sig. Styrelsen kommunicerar med ett pressmeddelande att vidare information kan ges först under fredagen.