Foto: Tor Wennström.

Stadsdirektören vill slå samman skolorna

Biträdande stadsdirektör Ritva Viljanen föreslår för stadsstyrelsen att Norsens och Lönkans högstadier slås ihop och att Tölö specialiseringsgymnasium och Norsens gymnasium går samman.

Trots ihärdiga lobbningsförsök från den föräldraopinion som motsätter sig sammanslagningar av svenska skolor i Helsingfors, vill biträdande stadsdirektör Ritva Viljanen att skolnätsreformen framskrider enligt planerna. Ritva Viljanen föreslår att sjukhusskolan Ulfåsaskolan administrativt går samman med Zacharias Topeliusskolan från hösten 2013.

Hösten därpå ska Högstadieskolan Svenska normallyceum och högstadieskolan Lönkan administrativt slås ihop och Tölö specialiseringsgymnasium och Gymnasiet Svenska normallyceum gå ihop till en annan administrativ enhet.

Enligt Viljanens beredning ska Utbildningsnämndens svenska sektion efter att stadsfullmäktige beslutat om sammanslagningarna, slutligen slå fast skolornas namn och adresser. Avsikten är att Unionsgatan blir nytt högstadium medan det nya gymnasiet ska finnas vid Tölö torg.

Niclas Grönholm, linjedirektör på Utbildningsverket, betyder Viljanens beredning där svenska skolsektionen ännu ska välsigna skolsammanslagningarna genom att avgöra namn och adress på skolorna att den nya skolsektion som tillträder vid årsskiftet kan riva upp beslutet?

– Sektionens slutliga beslut om namn och adresser är närmast av teknisk art. Man kan inte tänka sig att skolorna efter sammanslagningarna finns på olika adresser eftersom fördelarna med sammanslagningarna i så fall går förlorade, säger Grönholm.

SFP:s representant i stadsstyrelsen, Jan D. Oker-Blom, avslöjar inte hur han tänker rösta på måndag men antyder att han kan omfatta det förslag som Viljanen har lagt fram.

Kommer du att rösta ja, nej eller kräva bordläggning?

– Utbildningsverkets svenska linje, svenska skolsektionen, utbildningsnämnden och biträdande stadsdirektören har nu sagt sitt. Tröskeln att i det läget kräva en förändring är därför hög och eftersom en röst inte avgör stadsstyrelsens ståndpunkt avvaktar jag och ser. Det här är en fråga där det inte råder enighet inom SFP:s fullmäktigegrupp.

Oker-Blom säger att man måste ha vägande skäl för att i stadsstyrelsen gå emot de partikamrater som sitter i Utbildningsnämndens svenska sektion och som röstade för skolsammanslagningarna i våras.

– I stadsstyrelsen måste man rakryggat kunna stödja de partikamrater som i lägre beslutsinstanser har utfört det politiska arbetet i en fråga, säger Oker-Blom.