Foto: Lina Enlund. homas Wallgren (SDP) och Johan Ekman (SFP) utmanar varandra inför kommunalvalet. Wallgren har en period bakom sig och Ekman hoppas på en första period. – Det är farligt att säga att det bara är SFP som värnar om det svenska, säger Wallgren.

SFP:s utmanare är svåra att hitta

Många partier har svenska kandidater men de är inte så lätta att hitta. Det vanligaste sättet att identifiera en svensk kandidat är att kandidaten anger titel på svenska genast efter namnet. Alla partier använder inte den metoden. Hbl har listat de svensk- och tvåspråkiga kandidaterna i Helsingforsregionen.

Thomas Wallgren är svensk kandidat på SDP:s lista.

– Det är mycket viktigt för mig att det är tydligt att SDP är både en svensk och en tvåspråkig rörelse. Den dagen kommer allt närmare då SFP inte sitter i Helsingfors stadsstyrelse eller i regeringen. Det är farligt att säga att det bara är SFP som värnar om det svenska, det kan bara sluta på ett sätt, säger han.

Ordföranden för SFP:s kretsstyrelse, Johan Ekman ser optimistiskt på kommunalvalet. Det finns röstpotential i Helsingfors.

– 2004 hade vi ett bra val med närmare 20 000 röster och det räckte till 6 platser i fullmäktige. Men 2008 fick vi bara 17 000 röster i kommunalvalet och det gav oss 5 mandat. Vad det beror på att vi förlorade  kring 3000 röster kan man spekulera om, men i riksdagsvalet 2011 fick vi på nytt omkring 20 000 röster. Den siffran är alltså ett mål som är realistiskt, säger Ekman.

Socialdemokraternas, Vänsterförbundets och De grönas svenska kandidater har angett titeln på svenska först efter namnet om det är fråga om en kandidat med svenska som modersmål. Vissa gröna kandidater har titeln på svenska för att en röst på dem också betyder att de röstas in i Folktinget. Sedan finns det kandidater i partierna som kan tala svenska och som därför ibland anger titeln på svenska.

Vid en snabb titt på kandidatlistan för Samlingspartiet i Helsingfors hittas bara en svensk kandidat. Det ser ut som om bara Michael Berner vill flagga med språket. I kandidatlistan på nätet har han skrivit ut titeln på svenska men inte på finska.

– Vi har inte direkt någon lista med svenska kandidater, så djupt har vi inte gått, säger kommunsekreterare Eero Tikka vid Samlingspartiets distriktsorganisation i Helsingfors. Tikka lovar göra en genomgång och skicka den till Hbl.

Sannfinländarna som ställer upp många kandidater i Helsingfors har inte angett språket separat.

– Vi talar alltid finska så jag vet inte vem som kan svenska, säger distriktssekreterare Kristina Ljungqvist, vid Sannfinländarna i Helsingfors.

I Esbo finns det svenska namn på Sannfinländarnas lista men namnen kommer från Obundna som står i valförbund med Sannfinländarna.

– Vi har ett tekniskt valsamarbete och har våra namn på deras lista men vi har inget med dem att göra, säger Bjarne Häggman, obunden.

Här är listan på alla svensktalande kandidater