Hbl skrev om nästa års budgetförslag på fredagen. Hälsovårdscentralsavgiften har plötsligt seglat upp som valfråga.

Stadsstyrelsen oenig om hvc-avgift

SDP och De gröna anser att det finns enighet om att hälsovårdscentralsavgiften avskaffas. Saken är inte så självklar för Samlingspartiet. Stadsstyrelsens ordförande Risto Rautava anser att det inte finns ett beslut om att hvc-avgiften skall avskaffas.

I stadsstyrelsens budgetramförslag från i våras sägs att avgiften slopas. Nu finns avgiften ändå med i stadsdirektör Jussi Pajunens budget. Vänstern, SDP och De gröna har drivit frågan i tron att det råder stor enighet också i Samlingspartiet och SFP. Nu ser det ut som om Samlingspartiet gör helomvändning när det gäller avgiften.

– Det står i rambeslutet för budgeten att man skall bereda sig på att avgiften avskaffas. Jag förstår det så att man först utreder och sedan bereder sig på det om det finns anledning. Hälsovårdsnämnden har inte heller föreslagit att den avskaffas i sitt eget budgetförslag. Jag anser att vi måste fundera på vad det betyder om vi avskaffar avgiften. Det leder bland annat till att det kommer patienter från grannkommunerna till Helsingfors och så växer köerna här, säger stadsstyrelsens ordförande Risto Rautava (Saml).

Han anser att summan på 2,7 miljoner som hälsovårdsavgiften, 13,80 euro, inbringar, blir stor om man tänker på att den betalar 20 läkare och 20 sjukvårdare.

Rautava kommer att föra fram sin åsikt i den egna gruppen där han tror att han får stöd.

Varken De gröna eller SDP anser att hälsovårdsavgiften längre behöver diskuteras.

– För oss räcker det med att konstatera att avgiften avskaffas så som vi gjorde i våras i ramförhandlingarna. SDP tänker inte ens förhandla om en sak som det redan finns beslut på, säger styrelsemedlem Osku Pajamäki (SDP). Han ser det som en dålig vits att tjänstemännen säger att hälsovårdsnämnden inte antecknat avskaffandet av avgiften i sin egen budget.

– Det är odemokratiskt och tröttsamt, konstaterar han.

För De gröna är hälsovårdsavgiften slutbehandlad.

– Vi har redan förhandlat, saken är klar, säger styrelsemedlemmen Ville Ylikahri. Han hänvisar till stadsstyrelsens budgetram där styrelsen uppmanar hälsovårdsverket att avstå från avgiften och bereda frågan under detta år så att endast personer från andra kommuner betalar och oanvända tider har en avgift.

– Hälsocentralsavgiften är en sak där vi små har fått höra hur de stora kommit överens. Vi diskuterar frågan på vårt gruppmöte den här veckan, säger Mia Björnberg-Enckell (SFP).

Stadsstyrelsen bordlade i går budgeten över kommunalvalet. Fram till dess ska de politiska grupperingarna förhandla.