Grusplanen på Ärtholmen byggs inte ut och om det görs är en park ett alternativ. Foto: Lina Enlund

Helikoptrarna skjuts inte ned

Det är ingen ekonomi i en landningsplats för helikoptrar i södra änden av Ärtholmen. Men tiderna och attityderna kan ändras.

Stadsplaneringsnämnden strök i går kväll helikopterfältet från Ärtholmens delgeneralplan. Landningsbanan ingick fortfarande i planen efter långa debatter och många utredningar.

Invånarna rasade och politikerna var oeniga. Fältet skulle vara stort i förhållande till den nuvarande udden. Landningsplatsen skulle också vara dyr att bygga, 90 miljoner euro.

Nu har begreppet helikopterfält avlägsnats och man talar i stället om ett specialområde.

– Det utesluter inte en landningsplats men gör byggandet mycket osannolikt. Medborgaraktiviteten har haft betydelse, säger Stefan Johansson (SFP).

Innan tisdagens möte rasade stadsplaneringsnämndens vice ordförande Osmo Soininvaara (Gröna) i sin blogg över planeringsarbetet.

– Det är Samlingspartiet som driver den här frågan och nu vill tjänstemännen att saken avgörs när områdets detaljplan görs. Under tiden skulle man kunna bygga ut udden genom att dumpa massvis med sten och grus i havet.

Stadsplaneringsnämndens ordförande Lasse Männistö (Saml) försäkrar att politikerna lyssnat på stadsborna

– Möjligheten att bygga finns kvar. Men inte ett spadtag tas innan en detaljplan för området godkänts. Och det kommer inte att ske under en överskådlig framtid, säger han.

Också Stefan Johansson är skeptisk till helikopterfältet.

– Allt tyder på att det inte finns ekonomi i det.

Helsingfors har länge sökt en lämplig plats för ett helikopterfält.

– Vi har tittat på exempelvis Malm och Busholmen men inget av alternativen fungerar, säger Stefan Johansson.

Ärtholmsudden är ett värdefullt ställe.

– Kägeludden i Esbo är det enda rätta stället för ett helikopterfält, invid motorvägen och en metrostation. Utan kommungränser skulle vi alldeles säkert bygga där, skriver Osmo Soininvaara.

– Vi har frågat stadsplaneringskontoret vad reserveringen av helikopterfältet betyder för bostadsbyggandet och svaret är ingenting. De två utesluter eller hindrar inte varandra, säger Lasse Männistö.