Brittiska arkitekterna Alex Warnock-Smith och Sean Griffiths har inget emot temporära inslag i stadsbilden, som Paviljongen i Helsingfors är ett exempel på. Foto: Benjamin Suomela.

Helsingfors glasboxar imponerar inte

– Er huvudstad är vacker, men jag gillar inte pråliga byggnader som Musikhuset, säger den brittiska arkitekten Sean Griffiths.

Efter en rundvandring i Helsingfors är den brittiska arkitekten Alex Warnock-Smith benägen att hålla med kritiken mot designhuvudstadsåret.

– Jag såg skyltar som gjorde reklam för året och affärer som sålde prylar i anknytning till designhuvudstaden. Men det kändes inte som om det riktade sig till vanliga invånare.

I arbetet funderar Warnock-Smith på hur man kan kombinera arkitektur, stadsplanering, social rättvisa och aktuella händelser. I år deltar han också på arkitekturbiennalen i Venedig.

– Om jag fick vara med och ordna designhuvudstadsåret skulle jag satsa på att exempelvis involvera funktionshindrade barn och minoritetsgrupper. Då får man design och arkitektur som känns relevant för invånarna.

I kväll deltog han i en brittisk-finsk paneldebatt om alternativ arkitektur på Paviljongen i Helsingfors.

London kom till huvudstaden

I samma debatt deltog också Sean Griffiths, en av grundarna till den prisbelönta arkitektbyrån FAT. I Storbritannien ligger byrån bakom många färggranna och lekfulla byggnader.

Bakgrund
HEL/LO
  • Finlandsinstitutet i London ordnade tillsammans med magasinet Blueprint en paneldebatt om alternativ arkitektur och design på Paviljongen i Helsingfors.
  • Hittills har det ordnas tre stycken HEL/LO-evenemang.
  • Det sista och fjärde ordnas på onsdag i London och handlar om hur Helsingfors och London går vidare efter designhuvudstadsåret och OS.
  • De brittiska arkitekterna Sean Griffiths och Alex Warnock-Smith deltog i debatten i Helsingfors.

Griffiths berömmer det nära förhållandet mellan gröna områden och vatten i stadsplaneringen i Helsingfors. Men om han ogillar Kiasma är ändå Musikhuset värre:

– Här har vi en prålig byggnad med skulpterad form som inte respekterar staden!

Enligt honom har London, likt Helsingfors, inte speciellt många exempel på den glada arkitektur hans egen byrå skapar. "Glasboxar i stål" är inget han beundrar.

– Dem finns det allt för många av i London, speciellt i finanscentret.

Vad kan Helsingfors lära sig av London?

– Lär er av våra misstag. Gör inte som vi när vi byggde OS-området i östra London. Om ni utvecklar nya stadsdelar, se till att de inte enbart innehåller bostadshus. Det behövs en klar stadsplanering, säger Warnock-Smith.