Väntar på beslut. Idrottsverket vill riva trävillan vid Sandstrand. Fastighetsnämndens ordförande Tuula Paalimäki säger att saken är inte färdigt diskuterad.

Paviljongens öde är öppet

Det är fortfarande ovisst om Sandudds gamla träpaviljong kommer att räddas. Tölösällskapet och Tölö-rörelsen diskuterade ändå i går framtidsplaner.


Dagarna för Europas byggnadsarv till ära arrangerade boendeföreningen Tölösällskapet och Tölö-rörelsen i går en tillställning i Sandudds gamla kafébyggnad, som varit rivningshotad. Meningen var också att vem som helst skulle få måla paviljongens fasad, men på grund av regnskurar avrådde experter från att göra det.

Däremot fick åhörarna höra om den kulturhistoriskt värdefulla byggnadens historia och olika eldsjälar presenterade framtidsvisioner. I sitt diplomarbete från i våras visade arkitekten Ville Ylönen att byggnaden inte alls är så fallfärdigt. Han har också visioner om hur man kunde gå vidare.

– Konstnärer kunde få ett ypperligt arbetsutrymme här. Med talkoarbete kunde man få det i skick, säger Ylönen.

Tölö-rörelsen har också idéer för hur man kunde använda byggnaden.

– Till exempel som möteslokal, dansbana och klubblokal, säger Hannele Voutilainen.

Paviljongens öde har bollats fram och tillbaka redan ett år och fortfarande är det oklart vad som kommer att ske.

– I slutet av maj meddelade Tölösällskapet att de var villiga att köpa stället och efter sommaren skedde förhandlingarna i positiv anda. Lokalcentralens chef, som bereder frågan, förhandlade både med Tölösällskapet och idrottsverket, men idrottsverket satte sig på tvären och sade att huset måste rivas, säger Fastighetsnämndens ordförande Tuula Paalimäki (Gröna).

Hon tycker att situationen är absurd eftersom det är fastighetskontoret sak att sköta frågan.

– Jag har meddelat lokalcentralen att ärendet omedelbart ska föras vidare till fastighetsnämnden för behandling, Tölösällskapet har bollats runt för länge. I ett demokratiskt samhälle beslutar folkvalda om byggnadens öde, inte tjänstemännen.