Foto: Hbl-arkiv

Politikerna bor helst i centrum

En oproportionerligt stor del av Helsingfors fullmäktigeledamöter bor i innerstaden, från Tölö och Berghäll söderut. I stadsstyrelsen är den geografiska fördelningen ännu sämre. Det här försöker partierna råda bot på i nästa val.

Jämfört med befolkningstätheten bor oproportionerligt många av Helsingfors beslutsfattare i innerstaden. Särskilt stadsstyrelsemedlemmarna trivs bra i centrum, vilket också innebär en socioekonomisk skillnad till invånarna: bostäderna i centrum är dyra. Men traditionellt är också valdeltagandet högt i stadsdelar med hög socioekonomisk status.

Norra Helsingfors är inte precis välrepresenterat, och Östra Helsingfors är en vit fläck. Östersundom hamnade i en underlig sits vid förra kommunalvalet som hölls precis före annekteringen trädde i kraft. Nordsjö som inte har en enda representant har länge varit underrepresenterat, trots att här bor 40 000 människor.

Skillnader mellan partierna

Laura Rissanen (Saml.) är ordförande för Helsingfors demokratigrupp som har diskuterat lokala påverkningsmöjligheter och närdemokrati. Också frågan om var de invalda beslutsfattarna bor har berörts.
– Innerstaden är överrepresenterad, och visst är det något vi har funderat på. Vi kom bland annat in på diskussionen om valkretsar inom städerna för att göra representationen jämnare. Men jag är själv osäker, jag tycker att en fullmäktigeledamot ska kunna representera Helsingforsare över de geografiska gränserna. Vi är ju alla i olika livssituationer också.

Det går också att urskilja trender partierna emellan. Samlingspartisterna och SFP:arna trivs i söder och i havsnära områden. De gröna bor i den nordöstra innerstaden där också deras väljarunderstöd är högt: Berghäll, Vallgård, Kottby. Sannfinländarnas starka väljarstöd i Östra Helsingfors syns inte på var de invalda bor.

Läs mer i dagens tidning!