Foto: Hbl-arkiv/Kristoffer Åberg

Niotusen löper på Helsingfors gator i kväll

Intresset för löparevenemanget Midnattsloppet har ökat mycket under de tre senaste åren.

– I mitten på juli var alla 9 000 biljetter sålda. Det råder en löparboom i Finland just nu. Folk är intresserade av att sköta om sin kondition, och löpning är ett lätt sätt att göra det på, säger projektchefen Wilhelm Hörhammer.

Midnattsloppet ordnas i Stockholm, Göteborg och Helsingfors. I Finland är det handbollsföreningen Dicken som sköter arrangemangen för loppen.

Enligt Hörhammer beror det ökade intresset för Midnattsloppet också på att konceptet är lyckat och att löparna varit nöjda och spritt ordet. För tre år sedan när det första loppet ordnades i Finland var 4 500 anmälda, och i fjol var siffran uppe i 6 000.

Loppet startar klockan 21 och man väntar att det kan bli trafikstörningar kring Brunnsparken mellan klockan 21 till 22. Trafiken på Fabriksgatan stoppas medan spårvägstrafiken i mån av möjlighet ersätts av annan trafik.

Den tio kilometer långa rutten går längs med Esplanadparken, Fabriksgatan, Brunnsparken, Observatoriebacken, Södra kajen, Skatudden, Norra kajen via Kronohagen tillbaka till Senatstorget.