Antto Melasniemi ordnar restaurangverksamhet och evenemang på det nya matkulturcentret Teurastamo.

I Slakthuset ska matkulturen frodas

Restaurang Kellohalli öppnar på lördag och är först ut bland de gastroprenörer som bildar matkulturcentret Slakthuset. En central del av verksamheten blir olika slags matevenemang, både för proffs och för sådana som helt enkelt bara gillar mat.

Antto Melasniemi har bråda dagar. Vi hittar honom bland de urbana odlingssäckarna och byggtruckarna på Partitorgets innergård. Här, på gården och i de gamla rödtegelbyggnaderna, ska Helsingfors matkultur växa och frodas. På grund av sin historia kallas området rätt och slätt Teurastamo, Slakthuset. Melasniemi håller i trådarna för restaurang Kellohalli, klockhallen, som blir en central och samlande del av verksamheten.

Vi går in i den hallen. Den är stor och ljus och har kvar sin industriella prägel, men köttkrokarna från slakteritiden har plockats ned från taket. Längst in i salen finns ett öppet kök, resten ska fyllas med bord, bänkar och stolar beroende på om hallen för tillfället är restaurang eller används för något evenemang.

– Mikko, kommer du och borrar ett hål här, ropar Melasniemi så det ekar över hela hallen, igenom allt byggarbetsljud.

Hålet är för kaffemaskinen på köksbänken. Några minuter senare står Melasniemi och radar både stolar och böcker i hallens lilla bibliotek – ett rum där besökarna ska få läsa och bläddra i mat- och designböcker.

Melasniemi är kock, känd för bland annat Kuurnas och Ateljé Finnes växlande menyer. De ger en fingervisning om åtminstone en del av vad man ska vänta sig av Kellohalli.

Kakor och smakverkstad

  • Det är Helsingfors partitorg som hyr ut lokalerna i Slakthusområdet. Området ska växa och samla allt fler matföretagare de fem kommande åren.
  • De röda tegelbyggnaderna där slakthuset funnits byggdes 1933 och var slakteri fram till 1992.
  • På gården finns bänkar, bord och en grill för vem som helst att använda. Här har också föreningen Dodo sina urbana odlingssäckar.
  • Restaurang Kellohalli öppnar på lördag. I september öppnar också köttbutiken Lihakauppa Roslund med både grill och köttdisk, pastabutiken Pasta Factory Helsinki, samt nättjänsten Tuoretori.fi som samlar närproducenter så kunderna kan plocka upp varorna på Slakthuset.
  •  Senare i höst öppnar smakstudion A21 som ska erbjuda kock- och cocktailkurser. I början av 2013 öppnar Ho's food som har en nudelfabrik och erbjuder kinesisk gatumat. Också tårtkedjan Kakkugalleria öppnar ett kafé här.

– Det ska vara något eget, som representerar det finska köket men är öppet för intryck från också andra håll, säger han.

Kellohalli ska vara ombytligt och ge flera olika menyer och köksmästare en chans.

Men arbetet med Kellohalli och Slakthuset innebär mycket mera än mat. Melasniemi, med bakgrund som rockmusiker, har ett nytänkande som hittills har gett oss både pop-up restaurangen Hel Yes samt en helt förnyad festivalmatkultur genom Flow.

Kellohalli är huvudscen för designhuvudstadsårets mat- och designevenemang i höst. Melasniemi vill inte sluta där, utan vara kvar och utveckla konceptet och hoppas hitta intresserade att understöda det.

– Det här är en möjlighet att göra något alldeles nytt inom finsk matkultur, säger han.

Både Kellohalli som restaurang och hela Slakthuset som område ska samla matföretagare av många slag. Besökarna ska uppleva matkulturen med fler sinnen än smaklökarna. Melasniemi listar ivrigt: det blir mad cook-kvällar, barnevenemang, föredrag och diskussioner. Ett par kvällar i veckan är reserverade för privatevenemang, men annars är evenemangen öppna och utgår från deltagarna. Under Open kitchen-kurserna erbjuds till exempel en snabbkurs i hur du öppnar en restaurang och möjligheten att sedan driva den själv, i Kellohalli.

De dagar det inte händer något annat särskilt blir det åtminstone mat – morgon, middag och kväll. Och det ska inte bli dyr fine dining.

– Tröskeln att komma hit ska vara låg, säger Melasniemi.

 

Läs mera om Teurastamos program här.