Foto: Benjamin Suomela. Iris Lindblad är nöjd att hon fick träffa läkaren även om det tog tid.

Esbo klarar inte vårdköerna

Iris, 89 år, väntade fyra månader och tre veckor på att få träffa en läkare vid Mattby hälsostation. Läsarrapporter berättar om fem månader långa köer till läkare i Esbo. Enligt den lagstadgade vårdgarantin har patienten rätt att få vård inom tre månader.

Iris Lindblad, 89, fick vänta längre än den lagstadgade tiden. Dottern Britt-Marie Raitanen ringde hälsostationen första gången i april. Då fick hon veta att den första tiden fanns i maj. Under tiden skulle det tas ett laboratorieprov.

När hon sedan ringde i maj fick hon veta att det inte fanns några tider. I juni kom brevet som meddelade att tiden är den 23 augusti, 4 månader och 3 veckor efter att hon ringde första gången.

Iris Lindblad gick två gånger till laboratoriet för att ta samma prov. Provet skulle vara färskt då hon träffade läkaren. Britt-Marie Raitanen tycker att sådant är slöseri med stadens resurser.

När vi träffas har Iris Lindblad äntligen träffat läkaren och hon är nöjd med besöket.

– Det gick utmärkt. Det var en trevlig ung läkare, säger hon. Men Britt-Marie Raitanen är ändå besviken på stadens service. Hon är av den åsikten att en 89-åring skall ha rätt att få träffa läkare en gång per år oberoende av hälsotillstånd.

– Vi som arbetar går på kontroller vart femte eller vart tredje år. Vi är i arbetslivet men pensionärer borde också ha rätt till kontroller, säger hon. Britt-Marie Raitanen frågar hur sådana patienter klarar sig som inte mår lika bra som hennes mamma när de måste köa flera månader.

– Hur skall Esbo kunna ta över hälsovården i hela Västnyland om de inte ens klarar av att sköta den egna vården? På mindre orter går det säkert smidigare än här och jag kan tänka mig att de nu är oroliga ute i kommunerna om de kommer att lyda under Esbo, säger Raitanen.

Kristian Ulfves är chefsläkare vid Mattby hälsostation. Enligt Ulfves är kön just nu lång på grund av sommaren och läkarbrist.

– Det kan hända att vi just då patienten ringer inte har någon tid att ge inom sju veckor. En del får köa över tre månader. Vi har nio läkare men behöver två till. För dem finns tjänstenummer och pengar men det finns inte läkare i Finland som vill komma och jobba för oss. Men läkarresurserna ökar i oktober och då kan vi producera mera tider, säger Ulfves. Han påpekar att akuta fall får vård samma dag.

Enligt de rapporter som Hbl har fått är köerna längre än tre månader vid hälsostationerna i Hagalund, Mattby, Bolarskog och Samaria i Esbo centrum.

Vi har blivit kontaktade av läsare som berättat att man kan få köa till läkare upp till fem månader i Esbo. Är detta att följa vårdgarantin, hälsovårdsdirektör Tuula Heinänen?

–Nej. Det är inte att följa vårdgarantin. Vårdgarantin säger att enligt lag skall man få vård inom 3 månader. Överskrids tiden är kommunen förpliktad att ordna den på annat sätt. Men vad är annat sätt? Det finns inga goda lösningar, bara dåliga. Vi har några hälsostationer av vilka Mattby är en där vi balanserar på gränsen. Vi är medvetna om att folk får vänta länge, men kanske inte fem månader.

– Kommunerna står inför stora utmaningar då de skall följa lagen. Vi för hela tiden diskussioner om hur vi skall klara vårdgarantin. Det är inte meningen att bryta mot lagen.

I början av veckan sade du till Hbl att kön på sin höjd är 1,5 månader. Vill Esbo stad försköna verkligheten?

– Det finns många olika sätt att räkna väntetiden. När det är stor omsättning på läkare är det omöjligt att göra upp arbetslistor för flera månader framåt. Detta är en stor fråga som vi hela tiden försöker lösa.

Läs mera i dagens Hbl!