Enni Pirilä från Vanda har en fladdermusdetektor. HBL/Benjamin Suomela.

Bygg eget åt din underhyresgäst

De påstås suga blod och sprida sjukdomar. Men fladdermössen förtjänar ett bättre rykte. Får du dem att bo i en holk kanske de lämnar stugan i fred och länsar gårdsplanen på mygg.

– Jag känner igen två arter på ljudet. Det är mycket lättare än att lära sig fågelläten, de är för många, säger Anne Lesell.

Hon är en av ett 40-tal personer som besöker Botaniska trädgården i Kajsaniemi den här kvällen för att få veta mer om fladdermöss. Och hon är den enda som har en hemmagjord detektor med sig.

– Kolla, den är jättehäftig, utbrister kvällens guide Eeva-Maria Kyheröinen, fladdermusforskare vid Naturhistoriska centralmuseet, när hon får syn på den fladdermusformade detektorn.

Fladdermusen för ett himla liv när den ekolokaliserar sitt byte i mörkret, men frekvensen är för hög för att vi ska höra någonting. Detektorn gör ultraljudet hörbart. Viftar man till exempel med ett nyckelknippe framför detektorn låter det i hörlurarna som om man skramlade med nyckarna i en kopparpanna.

Minimal rabiesrisk
Tanken på att komma fladdermöss nära väcker obehag hos många. En äldre man undrar vad han ska göra då hans fru är rädd för fladdermöss.

– De ger sig inte på människor. Och även om en fladdermus råkade beröra en människa behöver man normalt inte vara rädd. Det är bara vi som undersöker fladdermöss som måste vara försiktiga och bära handskar. De kan bitas när de blir infångade. Blir man biten måste man genast kontakta läkare, säger Kyheröinen.

Liksom alla vilda djur kan fladdermössen bära på smittosamma sjukdomar men det är ovanligt. Risken för stelkramp finns förstås alltid om man inte är vaccinerad.

Eftersom fladdermössen är fridlysta får man inte röra dem. Vitlök och krucifix kanske biter på vampyrer men om man besväras av med en fladdermuskoloni i huset kan man rådfråga Chiropterologiska föreningen (lepakko.fi).

Man kan också köpa särskilda fladdermusholkar eller snickra till en själv. De liknar fågelholkar men ingången görs som en centimeterbred springa i bottnen.

– Det enda som behövs är gammalt restvirke och en stor portion tålamod. De flyttar sällan in i första taget, men om de flyttar kan det bo upp till trettio stycken i samma holk. De trivs när det är riktigt trångt, säger Kyheröinen.

Läs mer om fladdermössen i dagens tidning!