Se video: Elever uppmärksammar rätten till utbildning

Eleverna på bildkonstgymnasiet Helsingin Kuvataidelukio bar på tisdagen ut sina skolbänkar till parken utanför sin skola på Torkelsbacken i Berghäll. Med hjälp av dem skapade de sedan en rad olika bilder för att illustrera rätten till utbildning för alla världens barn.

Det är ett led i en kampanj av biståndsorganisationen Plan Finland, som vill påverka biståndet och höja andelen av budgeten som går till utbildningstöd. Totalt deltar tolv skolor runt om i landet i kampanjen, genom att ta bilder och sedan skicka in dem till Plan. På Helsingin Kuvataidelukio är läraren Tomi Uusitalo initiativtagare till att delta i kampanjen.

– Jag tycker att konsten är en viktig del av samhället. Genom konst kan man behandla svåra frågor som, "vem är jag" och "hur ser världen ut omkring mig", säger han.

Omkring 80 elever på skolan har deltagit i förberedelserna, och alla bildidéerna kommer från eleverna själva. En av bilderna föreställer ett högt torn av skolbänkar. Högst upp sitter en enda privilegierad elev, medan andra längre ner trängs för att komma upp i den otillgängliga konstruktionen. Idén skapades av klasskamraterna Lumi Rinne och Oona Linna.

Klassens lärare Tomi Uusitalo säger att vanligtvis vill eleverna gärna sitta inne och ägna sig åt att teckna i lugn och ro, men han är imponerad av deras uppriktiga intresse för ämnet och säger att de har fina tankar om rättvisa.

Hannes Teräsvuori förklarar tanken bakom bilden han och klasskamraten Chris Hämäläinen kommit på, och som håller på att ta form på grusplanen.

– Utbildning och mänskliga rättigheter går hand i hand. Bilden har vi gjort som en vågskål där en ensam västerlänning sitter. I den andra änden sitter många barn från fattigare delar av världen, säger Hannes Teräsvuori.

Han är intresserad av rättslära och samhällsfrågor, och skulle gärna arbeta med biståndsfrågor i någon form i framtiden. Flera av hans klasskamrater uttrycker samma sak.

Biståndsorganisationen Plan kommer att använda bilderna i sin kampanj där de också skickar namnunderskrifter till utvecklingsminister Heidi Hautala, med krav på att höja utbildningsbiståndet och att särskilt satsa på flickors rätt att gå i skola.