Foto: Niklas Meltio. Trädgården är en oas dit författaren Thomas Brunell kommer för att skriva, inte för att slita ut sig.

Upptäck odlingar och fynda närmat

I dag finns chansen att titta in i trädgårdar runt om i landet. I Hertonäs koloniträdgård i Helsingfors är det skördemarknad som gäller.

I dag firas Öppna trädgårdars dag för första gången i Finland, och runt om i landet står portarna öppna till över 200 privata och kommersiella trädgårdar. En av de Helsingforsbor som öppnar sin trädgårdsspalt för allmänheten under dagen är författaren Thomas Brunell. Sin oas, spalt 125 på Ekvägen i Vallgårds koloniträdgård, har han haft sedan 1998.

Brunells stora passion är perennerna. I den lummiga trädgården växer över 150 olika arter av blommorna och han har också skrivit en bok om de mångåriga växterna.

– Det är otroligt hur de klarar sig i vårt klimat och deras tävlingsstrategier och kamp om överlevnad och utrymme är fascinerande. Jag är själv uppvuxen på ett jordbruk utanför Nykarleby så odling är ett intresse som följt mig genom livet.

På senare år har även nyttoväxter som lök, fänkål, buskböna, rödbeta och squash hittat till trädgården. I sina lådor sår han grönsaker som växer upp om varandra vid olika tider på sommaren, och får på det viset ut maximal skörd per låda.

– Odla i lådor kan vem som helst göra till exempel på balkongen och det är ett fiffigt sätt att satsa på egen närmat. Själv lever jag flera månader på grönsakerna.

Trädgården har han förverkligat en bit i taget och utan helhetsplanering. I stället har han utgått från de växter han själv vill ha och låtit dem ta plats. Brunell delar gärna med sig av sina erfarenheter om hur man skapar en lättskött trädgård. Själv lägger han inte ner mer än tre timmar per vecka på rent trädgårdsarbete.

– Det är viktigt att minnas att trädgården aldrig blir klar. Därför behöver man heller inte stressa. Det ska finnas en lekfullhet i trädgårdsodlingen och det bästa sättet är att odla det man själv är intresserad av för stunden. Blir det ett enda arbetsläger är det lika bra att lägga av.

Vinbär finns i mängder

I Hertonäs har koloniträdgårdsföreningen satsat på synergieffekter både från trädgårdsdagen och från restaurangdagen. Under föreningens traditionella augustimarknad sammanstrålar trädgårdsodlare och närmatssugna.

– Jag brukar dela ut saft åt min dotter och hennes vänner och åt grannen, men jag blir ändå kvar med flaskor från fjolåret, säger Inkeri Ovaska, som säljer hemkokt vinbärssaft och pajer gjorda på mangold, sommarens nyhet från spalt nummer 133.

I år finns det gott om röda vinbär för den som vill sylta och safta själv och många odlare säljer också färdiga skördeprodukter. Men alla odlingsväxter har inte trivts under den kalla och våta försommaren, berättar Ovaska. Dillen och tomaterna har klarat sig dåligt och många odlare i koloniträdgården har också blivit utan den årliga skörden av svarta vinbär.

Besökare som är ute efter äpplen får komma tillbaka om två-tre veckor när de mognat klart.

– Själv brukar jag ställa ut äpplena vid porten så att vem som helst kan ta dem med sig. Det är bättre än att de hamnar på soptippen.

Ovaska tycker själv att koloniodlare kunde bli lite aktivare med att dela med sig av överskottet, i synnerhet när intresset för närmat vuxit sig så enormt.

– Det här är närmat om någonting, och på området används heller inga kemiska bekämpningsmedel. Men när man arbetat i trädgården hela sommaren händer det lätt att man blir lite för lat för att se till att all skörd kommer till användning när hösten närmar sig. Marknader är en bra motivation.