Schönbergs butik i Olars i Esbo satsar på färska varor och personlig betjäning. Sirpa Schönberg och Keijo Loisa har jobbat i butiken sedan den öppnade i mars. Foto: Leif Weckström.

Små ekobutiker ploppar upp i förorten

Finländarnas krav på hälsosam kost ökar och allt fler är beredda att satsa lite mer för att få färska, rena livsmedel. Trots ekonomiskt kärvare tider har också mindre affärer utanför huvudstadens centrum valt att surfa på vågen – även om det kräver kämparanda.

Eftersom det inte fanns en enda ekologisk matbutik i Esbo började Pia Kalpio för något år sedan smida planer på att själv grunda en affär. Det dröjde ändå ett år innan hon fick allting fixat och hittade en lämplig lokal. I november i fjol öppnade hon butiken Toivo på torgplanet i köpcentret Sello i Alberga.

– Många tyckte att jag var galen som öppnade en liten ekomataffär bredvid stormarknaderna, men mina varor skiljer sig från deras. Folk kan fylla på sin matkasse med till exempel råmjölk, lantägg och färskt bröd efter att ha handla tvättmedel och toalettpapper i stormarknaden, säger Kalpio.

Enligt henne finns det tydligt en beställning på ekomat i Esbo, men läget är avgörande.

– Man måste finnas där folk rör sig. Recessionen är förstås en utmaning, men å andra sidan satsar folk mer på mat då det är kärvare tider. Vi har en god kontakt med kunderna och för många är just den personliga betjäningen viktig. Någon månadslön är det inte värt att räkna, men det går runt och vi har fler och fler kunder, säger Kalpio.

Hon är hoppfull inför framtiden men det största hotet, upplever hon, är att K- och S-kedjan inser värdet i att satsa mer på ekologiskt.

– Vi har ändå fördelen att kunna ta in varor av småproducenter, medan Kesko vill ha in enorma mängder av varan. Det är inte bara frågan om att ekologiska produkter är godare, de innehåller helt enkelt mindre gifter och man har satsat på hållbar odling.

Läs mer i tisdagens Hbl.