HRT kommer nästa år att föreslå för Kommunikationsministeriet att kontrollavgiften höjs. Foto: Hbl-arkiv

Tjuvåkare kan snart få högre böter

I lokaltrafiken tampas man med uteblivna biljettintäkter och resenärer som beräknar att det lönar sig att åka gratis.

En intern månadsbiljett i huvudstadsregionen kostar 44–74,80 euro. Reser du utan biljett och åker fast får du böta 80 euro. På Helsingforsregionens trafik (HRT) har man länge velat höja kontrollavgiften.

– I dag är det alldeles för lockande att inte betala för sig i lokaltrafiken. Vår kontrollavgift är dessutom mycket lägre än i övriga nordiska länder, säger Jaakko Hei­nilä, chef för kontrollavgiftsenheten.

I Sverige kan man få betala upp till 120 euro och i Norge 100 euro. I Belgien är böterna 75 euro första gången en resenär åker fast, 200 euro andra gången och 400 euro tredje gången.

Under de senaste åren har allt fler fått böta för att de rest utan giltig biljett. Enligt Heinilä skulle en skälig kontrollavgift vara 100 euro.

HRT kommer nästa år att föreslå för Kommunikationsministeriet att kontrollavgiften höjs.

Okunskap ingen ursäkt

Det är under sommarmånaderna som flest resenärer åker utan biljett.

– Passagerar- och kontrollantmängden är mindre under sommaren. Men samtidigt ökar antalet turister. De slipper inte böterna för att de påstår att de inte visste att det behövs biljett. Turisterna måste själva ta reda på hur biljettsystemet hos oss fungerar.

Den 17 augusti skärper HRT nattövervakningen vid busshållplatserna inne i Kampens köpcentrum. Efter klockan två på natten kommer resenärerna att passera en ny port där deras biljetter kontrolleras av säkerhetsvakter.

– Det är för att göra chaufförernas och passagerarnas resor på natten säkrare.

Dessutom ska biljettkontrollanterna på bussarna mot Esbo se till att passagerarna köper rätt typ av biljett. Nu åker en del av resenärerna med en intern biljett för Helsingfors ända till Esbo.