Foto: Dan Andersson. Timo Säily, Jyrki Juusti och Saija Juusti trivs i den nya kolonistugbyn i Alberga.

Esbostugor för 126 000 euro säljer som smör

I Alberga i Esbo bygger man nya kolonistugor, något man inte gjort i Helsingfors sedan år 1977. Att priset är saftigt har inte minskat på efterfrågan.

Under en grå himmel står Saija Juusti ute i trädgården och ordnar i rabatten på den nya tomten i stugbyn Kesäpäiväntarha i Alberga. Inne i den lilla stugan på 23 kvadratmeter sitter Timo Säily och arbetar på datorn. Paret är ett av många som fallit för samma ideologi som företaget Gb-Group försöker sälja – nära till allt men ändå på landet.

Saija köpte stugan tillsammans med sin bror Jyrki Juusti för ungefär en månad sedan och än så länge har det delade ägarskapet fungerat bra.

– Vi delade förut en liten kolonilott i Helsingfors men där hade vi ingen stuga att gå in i utan kunde endast arbeta i trädgården. Här kan vi göra både och, säger Jyrki.

Både Saija och Jyrki älskar närheten till staden och menar att de inte behöver någon stuga vid vattnet utan säger att det här fungerar bra som miljöombyte.

– Här är verkligen lugnt trots att grannarna bor så nära inpå. Vi har en riktigt trevlig bystämning här och folk lånar arbetsredskap av var­andra. Dessutom öppnar en vattenpark snart i närheten så då får vi till och med det efterlängtade vattnet hit, säger Saija.

Dyrt men populärt

Någon billig historia är kolonilivet inte. En stuga i Alberga kan kosta upp till 126 000 euro men tomterna verkar ändå gå åt som smör i solen. Nu finns det endast två stugor som inte är bokade eller köpta kvar i byn. Orsaken är enligt Joel Laurila på Gb-Group, som ligger bakom stugprojektet, att människor vill bo nära staden men ändå ha miljöombyte.

– Efter kriget satsade man mycket på höghus i städerna men nu vill folk tillbaka till det enkla, säger Laurila.

Joel Laurila letade för ett par år sedan efter en koloniträdgård i Helsingforsområdet men hittade ingen stuga som rimmade bra med prislappen. Då beslöt han att bygga eget.

Nu har Laurilas företag Gb-Group redan byggt 46 stugor i Esbo och fler ska det bli, också på andra orter.

– Vi planerar just nu ett spännande projekt i Åbo. I Nipert i Esbo och i Borgnäs i östra Nyland dyker det också upp stugor inom en snar framtid.

Både Laurila och Saija Juusi kritiserar koloniträdgårdarna i Helsingfors som är idylliska men inte håller för sin prislapp på grund av skicket.

– Det verkar som om man inte kan riva bort gamla tapeter utan att riva bort en hel vägg i de gamla koloniträdgårdsstugorna, säger Saija.

Laurila säger att idén att bygga stugbyn kom från de helsingforsiska koloniträdgårdarna men byn i Alberga är gjord med helt annat timmer och annan teknik.

Skärpning i Helsingfors

Viceordföranden för Helsingfors koloniträdgårdsförening Juha Tuhkanen svarar på kritiken och säger att koloniträdgårdarna är i bättre skick nu än vad de var för några år sedan.

– Vid årsskiftet fick vi vårt hyreskontrakt med staden förlängt till ett långtidsavtal och staden planerar dessutom nya koloniträdgårdar. Så det ser positivt ut just nu.

Koloniträdgården i Vallgård kommer att skyddas genom en ny stadsplan och även andra trädgårdar kommer att få samma skydd inom en snar framtid.

– Koloniträdgården är för alla men det är upp till dem som äger sina lotter att sköta om dem. Från stadens sida ser man det i alla fall som en självklar grej att sköta om koloniträdgårdarna.

Och trots att trädgårdarna har fått kritik för att inte vara i värst gott skick går de åt.

– Det finns betydligt fler som vill köpa än vad det finns lediga stugor, säger Tuhkanen.