Koppartjuvar störde teleförbindelser - åkte fast

Koppartjuvar misstänks ha orsakat ett stort fel i huvudstadens teleförbindelser, uppger operatören TDC.

Stora mängder kabel har stulits i närheten av järnvägsrälsen i Böle i Helsingfors och i samband med stölden gick flera fiberkablar av. Felet repareras som bäst. TDC:s bedömning är att alla förbindelser kommer att bli fixade under eftermiddagens lopp. Tiina Moberg som är chef för kundbetjäningen på TDC säger att de flesta av kunderna fick tillbaka sina teleförbindelser redan på morgonen.

— Vi lyckades snabbt göra installationer som gjorde att teleförbindelserna gick via andra kablar än de som gick av under kopparstölden. Våra installatörer är på plats och vi räknar med att kablarna repareras under kvällen. Det här är ett sällsynt fall, jag anser att fiberkablarna i vanliga fall är väl skyddade.

Polisen uppger att tre män greps vid midnatt i närheten av tågdepån i Ilmala. Männen är misstänkta för både kopparstölden och skadegörelsen mot teleförbindelserna. Undersökningsledare Lauri Hakkala vid Helsingforspolisen berättar om hur männen kunde gripas.

— Väktare lade märke till att det rörde sig människor vid banan som inte verkade ha någon orsak att vara där. De ringde polisen och männen kunde gripas.

Hakkala tar inte ställning till om det eventuellt kan röra sig om samma män som stal räcken vid Finlandiahuset och stuprännor från tyska församlingens församlingshem.

 — Det är klart att vi utreder deras eventuella kopplingar till andra kopparstölder. Det är ännu för tidigt att säga om det handlar om samma personer.

Nyhetssajten AfterDawn rapporterade först om de brutna fiberkablarna.