Foto: Niklas Tallqvist. Koppartjuvarna stal församlingshemmets stuprör. Anna Breiling vid den tyska församlingen är arg.

Koppartjuvar ger sig på husfasader

Kopparstölderna blir allt fräckare och kan ge tjuvarna en rejäl dagslön. För ett kilopris på fem euro kan de sälja stulen koppar till skrothandlare.

Anne Breiling kom till sin arbetsplats på Tyska församlingen förra veckans onsdag, fick hon höra den dåliga nyheten. Under morgonen hade församlingshemmets stuprännor försvunnit.

Församlingshemmet som ligger på Tyska kyrkans gård på Unionsgatan är museiskyddat och stuprännorna kan ha ett värde på över tusen euro, enligt Breiling.

Stuprännorna som är gjorda av koppar är värdefullt byte för metalltjuvarna.

– Man blir ju arg och förvånad. Jag gjorde direkt en brottsanmälan till polisen, säger Breiling.

Tjuvarna kom i väg med två stycken stuprör på ungefär åtta meter, vilket kan vara värt en hel del i kilopris hos skrothandlaren.

– Det är första gången något liknande händer men nu planerar vi att installera övervakningskameror vid väggen.

En liknande händelse skedde förra veckan också vid Finlandiahuset då två Aaltoräcken gjorda av koppar och mässing försvann spårlöst under natten.

Utländska ligor

Kommissarie Kari Niinimäki vid Helsingforspolisen säger att det i Helsingfors har rört sig utländska ligor som har ett starkt intresse för koppar. Det stjäl ofta från olika byggarbetsplatser, populärt stöldföremål är till exempel vattenrör som är gjorda av ren koppar.

– Skrotpriset för rent koppar kan vara runt fem euro per kilo. I en vanlig skåpbil som tjuvarna fyller på ett par dagar ryms det ungefär tusen kilo. Det blir en rejäl dagslön för tjuvarna, säger Niinimäki.

Enligt honom samlar tjuvarna ihop så mycket metall de kan få tag på och åker sedan utomlands.

– De säljer sedan den koppar de lagt beslag på i de baltiska länderna för vanligt skrotpris. Förlusten för dem som blivit bestulna är ofta betydligt större än vad vinsten blir för tjuvarna.

Läs mera i dagens Hbl!