Foto: Niclas Tallqvist. Gruppledare Johnny Sundholm och hjälpledare Matts Ahlbäck på vandring från Porkala till Kyrkslätt.

På vandring mot ett gemensamt mål

Det är inte alla som skulle ge sig ut på en vandring under de hotfulla gråa molnen som likt ett täcke sträcker sig över himlen denna juliförmiddag. Men Roverway-scouterna trivs som fisken i vattnet.

Det stora europeiska scoutevenemanget Roverway ordnas i år i Finland. Efter fredagens öppningsceremoni delade scouterna på sig och bildade grupper som sedan skickades ut till olika ställen runt om i Finland. Gruppen Discover Porkala gick under måndagsförmiddagen en 20 kilometer lång sträcka från lägerplatsen i Porkala till Kyrkslätts centrum.

– Jag har själv varit med på två olika vandringsläger tidigare och det har varit roligt. Nu ville jag ge något i retur, och därför ordnade vi denna vandring, säger 23-åriga Johnny Sundholm som planerat och fungerar som gruppledare för Discover Porkala.

– På den här vandringen har vi ungefär 50 deltagare från sex olika länder, säger han.

Porkala-gänget har inte endast gått runt i området utan också hunnit med mycket annat. Bland annat har de badat bastu, något flera av lägerdeltagarna tyckte var väldigt exotiskt. Sedan har de också hunnit bygga en brygga.

– De brittiska deltagarna var väldigt fascinerade av att vi byggde en brygga. De sa att de aldrig skulle ha kommit på något sådant utan skulle ha börjat kolla var man kan köpa en brygga i stället, säger Sundholm.

Men scouter köper inte något de kan bygga själva. En av lägerdeltagarna hade en ritning på hur man bygger en brygga och så satte de i gång. Liknande samhällstjänster gör scouterna på alla vandringar som ordnas av Roverway i Finland i år. Tjänsterna ordnas i äkta finsk talkoanda.

– Det är roligt att göra saker tillsammans och på samma gång hjälpa andra. Det blir inte mycket bättre än så, säger hjälpledaren Matts Ahlbäck.

Knyter kontakter

Roverway i Finland har lockat nästan 4 000 ungdomar från 50 olika länder att delta i de olika vandringarna och det stora gemensamma lägret i Evo.

– Det har varit helt underbart, vi har fått ta del av den finska kulturen och träffat en massa scouter från andra länder, säger 20-åriga Holger från Sverige.

Holger och hans vänner når snart ändstationen Kyrkslätt och den stora svenska flagga som under vandringen vajat på topp ovanför deras huvuden har gått sönder och ligger nu som skydd på Holgers ryggsäck. Flaggans käpp har i stället blivit en fin vandringsstav för 20-åriga Andreas, som precis innan Roverway kom hem från ett annat scoutläger i Rumänien.

– Det internationella utbyte man får på lägren är ovärderligt, menar han.

En grupp med italienare och spanjorer har hunnit i kapp svenskarna och stannar vid vägen för att byta några ord med gruppen. Stämningen är god och det är också något gruppledaren Johnny Sundholm poängterar.

– På några andra läger jag varit på har man ofta endast umgåtts med människor från sitt eget land. I Porkala-gruppen umgås alla med alla och vi har haft det väldigt trevligt tillsammans.

Finland fascinerar

Den italienska gruppens ledare Valerio uttrycker sin kärlek för den finska naturen.

– Träden här i Finland är så höga och smala. Jag gillar att stå under dem och bara se hur de vajar med vinden.

Den 26-åriga scoutledaren har aldrig varit så långt norrut innan lägret och är väldigt fascinerad av de långa sommardagarna.

– I övrigt är också den finska miljön väldigt fascinerande. Lägret har gett mig väldigt mycket.

Förutom alla de kontakter de skapat och den fascinerande naturen de får se lämnar de också den här vandringen en exotisk upplevelse rikare. Man hinner knappt fråga de italienska deltagarna vad de tycker har varit den intressantaste upplevelsen hittills innan de svarar i kör:

– Bastubadandet!