Japanska turister i Noux. Foto: Dan Andersson

Skog och tallar trollbinder turisten

Tystnad, fågelsång och höga tallar är exotiskt och vackert för den japanska turisten. – Naturen överträffar alla mina förväntningar, säger Tokai Aya.

För en finländare är turistturen närmast absurd. Först en sväng till ”vildmarken” längs de breda promenadstigarna i Noux nationalpark och sedan ett besök på S-market, Hagnäshallen och Arabias fabrik. Men för de japanska turisterna är det en perfekt dag i drömmarnas Finland.

– Turen är baserad helt på turisternas önskemål. I mataffären ser vi på finsk design och typiskt finska produkter, som mjölkpaket och muminkex. Flera japaner köper hem det finska schampot Erittäin hieno, som är oerhört dyrt i Japan. En del tar hem tomma mjölkförpackningar bara för designens skull, säger guiden Laura Kopilow från My Suomi.

I dag visar sig Noux från sin vackraste sida. Morgonsolen silar ner mellan träden och vi är omgivna av en underbar försommargrönska, sjöar, höga träd och bergväggar. Turisterna stannar upp ibland och njuter med ansiktet riktat mot solen. Var och en har en kamera i handen.

Brudparet Yuichi och Kumiko Tsunashima böjer sig intresserade över en buske.

– Är det blåbärsris? Som växer vilt?

Vid campingplatsen gör guiderna upp eld och plockar fram kanelbullar och kaffe. När papperstallrikarna och pappersmuggarna åker fram far ett fniss genom gruppen. – Marimekko!

– För japanerna är Marimekko något dyrt och exklusivt och de tycker det är väldigt lustigt att vi använder mönstret i så vardagliga saker, säger Kopilow.

De allra flesta är här för naturens skull i första hand. Många lockades också av filmen Kamome shokudo, Restaurang Måsen, som är inspelad i Finland.

– Jag hade förväntat mig vacker natur men det här överträffar alla mina förväntningar. Fågelsången är så rogivande. Jag valde att resa till Finland eftersom det kändes som ett tryggt och bekant land, säger Tokai Aya som är på sin första utlandsresa ensam.

Också Hiromi Tominaga valde Finland för att det är ett tryggt resmål.

– Jag känner att Finland och Japan har mycket gemensamt. Båda folken njuter av stillhet, och så äter vi fisk. Finländarna är mycket vänliga och artiga. Jag beundrar det finska socialsystemet mycket eftersom jag studerat socialarbete i Japan, säger Hiromi Tominaga