Satu, Ninni och Roope Holmström var beredda på köer men väntan känns ändå lång, speciellt för barnen. Foto: Dan Andersson

Obligatorisk tidsbeställning ger lång väntan på pass

Köerna efter pass är flera timmar långa i Helsingfors och Vanda. Till polisstationerna i Östra centrum och Esbo måste man boka tid i förväg – med väntetider på flera veckor. Nu söker sig allt fler till Ekenäs i stället.

Sittplatserna räcker inte till utan många får stå i väntan på betjäning vid Böle polisstation. Här ansöker man om pass, körkort och andra handlingar.
Det handlar om en timslång väntan, som de flesta ändå verkar genomlida under tystnad.

Satu Holmström och barnen Roope och Ninni behöver pass för att resa till Turkiet. Nu har de väntat en timme och tjugo minuter och en titt på betjäningsnumren visar att de har lika lång tid kvar.

– Jag tycker inte att det här är rimligt, säger Satu Holmström.

Hon känner till möjligheten att boka tid i förväg och därmed få betjäning på ett bestämt klockslag. Men första lediga tiden fanns först då de redan ska vara på väg.

Går ut samtidigt
Polisen uppmuntrar till tidsbeställning – helst på internet men det går också att få en tid per telefon. Till polisstationen i Östra centrum i Helsingfors och Kilo i Esbo går över huvud taget inte att bara ställa sig i kö.
Men den som den här veckan försökt beställa tid har tvingats inse att väntetiderna är långa. Till Esbo handlar det om tre veckors vänta och Östra centrum två veckor.
Bokar man tid till Böle tar det en månad innan man får lämna in sin ansökan. Rekordet slår Vanda med över sex veckors kö.

Kommissarie Jouko Aromäki, med ansvar för tillståndsärenden, är medveten om det. Också de fysiska köerna är långa.
Enligt honom finns det ändå tillräckligt med personal. Problemet är att det är stor rusning eftersom de biometriska pass som beviljades 2006 då de nya passen trädde i kraft, går ut just nu. Traditionellt är sommaren dessutom en livlig tid då många reser utomlands.

Annan ort
I Esbo, där tidsbeställningen varit obligatorisk sedan maj, säger överkommissarie Juha Rosendahl att responsen varit positiv – trots att tiderna är bokade flera veckor framåt.

– Det kan inte komma som överraskning för någon att passet går ut. Man måste kunna förutse det och räkna med tillräckligt stor marginal.

Har man inte gjort det uppmuntrar han folk att söka sig till andra polisstationer, också på annan ort.
Man får nämligen lämna in en passansökan var som helst, och man kan själv välja var man löser ut passet. En Esbobo kan till exempel söka sig till Kyrkslätt.

På Raseborgs polisstation önskar byråsekreterare Camilla Nordman de huvudstadsbor som vill skaffa pass här välkomna. Enligt henne är väntetiden högst en halv timme och det är vid rusningstid kring lunch.
De facto har hon och hennes kolleger redan märkt fler kunder från andra orter.

– De har sagt att de hellre kör hit än står och köar i tre fyra timmar. Och där allt sker med tidsbeställning är det svårt att få tider.

Fler serviceställen
I Helsingfors har polisen nu reagerat på köerna och lovar att inrätta en tillfällig betjäningspunkt för tillståndsärenden i Malm. Tanken är att den ska öppna i början av juli.

Enligt överkommissarie Juha Hakola försöker Helsingforspolisen dessutom i samarbete med de andra polisinrättningarna och Polisstyrelsen öppna ett serviceställe i Helsingfors centrum.

Det försvann nämligen då tillståndsenheten vid Gardets polishus stängdes i våras. Men att det skulle vara orsaken till rusningen på andra stationer, håller Hakola inte med om.
Han säger att orsaken är att de biometriska passen går ut samtidigt som många stationer gått över till obligatorisk tidsbeställning, vilket skapat köer där man ännu kan köa. Kunderna i Helsingfors har ökat med 39 procent i början av året.

I väntrummet i Böle läser Arttu Luukanen en bok på pekplattan och funderar på andra sätt att utnyttja kötiden. Han räknar med att vänta i fyra timmar.

– En kaffebil kunde parkera utanför dörren. Det skulle säkert vara en lönsam affär. Här står ju hundra människor.