Emil Grönroos och Sebastian bor i ett kollektiv på Stora Robertsgatan. Foto: Tor Wennström

Tuff jakt på studentboende i huvudstadsregionen

Efterfrågan på studentbostäder bara ökar, i synnerhet i huvudstadsregionen. Många är beredda på flexibla lösningar och också korta kontrakt, visar en färsk undersökning. Men de höga hyrorna är ett problem.

Tre stora rum och fönster som vetter mot uteserveringarna på Stora Robertsgatan. Trots att möblerna är fynd från olika håll passar de på ett märkligt sätt rätt bra ihop. Det verkar också invånarna i studentkollektivet göra.

Emil Grönroos är den nyaste i gänget men hemmastadd redan efter två veckor. Förklaringen är att han hängt i bostaden en hel del tidigare.
– Det är så stort och har centralt läge så vi brukar bjuda folk hit, säger Sebastian Bäckström.

På nyårsafton dukades långbordet fram och på valborg var det fest.

Den tredje inneboende Axel Andersson, som bott här från början, är bortrest just nu. De hyr av en privat hyresvärd, en stiftelse, och vem som bor här växlar rätt ofta. En av de fasta invånarna är utomlands och därför kom Emil in. På våren ska han flytta igen.

Under sina sex år i huvudstadsregionen – han är från Vasa som de andra och studerar vid Tekniska högskolan – har han bott i två olika studentrum i Otnäs och i en etta. Sedan ville han flytta in till stan och delade bostad med en kompis i Tölö. Nu är det Rödbergen som gäller.

– Det är inte så jätteroligt att flytta men jag har så lite saker att det går relativt smidigt.

Bakgrund
Så här kan man bo
  • I Helsingfors, Åbo, Vasa och flera andra studiestäder finns det bostadsstiftelser som driver studentboenden.
  • I Åbo heter det Studentbystiftelsen, i Helsingfors Hoas och i Vasa Voas.
  • De billigaste rummen i en delad Hoas-bostad kostar under 200 euro, mer realistiskt är 200–300 euro. I Vasa kostar de dyraste 200–250 euro och en etta 300 euro uppåt.
  • En Hoas-etta kostar från 400 euro, de nyaste som blir klara vid årsskiftet kostar 600 euro.
  • Det finns också mindre stiftelser, studentkårer och nationer som hyr ut.
  • Majstranden i Helsingfors är ett samägt bolag med nyare bostäder. Där har man satsat på ettor eftersom de är mest efterfrågade. En etta på 27 m2 kostar 405 euro och en kompistvåa 300 euro per man.
  • Svenska studenters bostadsstiftelse hyr ut rum och bostäder till nationsmedlemmar. Ett mindre enkelrum i en delad bostad kostar 254 euro och en familjebostad på 36m2 379 euro.
  • I Vasa finns Lärkan som hyr ut rum för 216 euro uppåt och ettor för 328 euro uppåt.
  • I Åbo kostar Kårens rum 250 euro och etta 260 euro.
  • Till en del av de mindre stiftelsernas bostäder har ansökningstiden för höstens bostäder gått ut, medan man på Kåren prioriterar just nya studerande. Det lönar att höra sig för hos respektive instans.

Studentbostadsförmedlingen Lyyra, som administrerar studiekort och har en bostadsförmedling för studerande, har undersökt studenternas boende. Enkäten visar att många har samma inställning som Emil Grönroos. Man är beredd på korta hyreskontrakt, och för Finland mer udda lösningar som att vara inneboende är också alternativ.

Mira Soini-Nordström på Lyyra vill gärna uppmuntra alla dem som har en ledig bostad eller ett ledigt rum att hyra ut dem till studenter. Hon menar att fördomar om bökiga och festande studenter kommer på skam om man ser till enkäten.
– Boendet är väldigt viktigt och man tar nog hand om bostaden om man får en.

Svårare sommar
Killarna i kollektivet har haft tur som kommit över sin bostad genom kontakter. Genom att bo tillsammans klarar de hyran, som ändå är mycket högre än i en traditionell studentbostad.

Studiepenningen och bostadsbidraget går åt bara till boendet, så alla jobbar också.

I Lyyras undersökning anser en tredjedel av alla svarande att det är mycket svårt att hitta en bostad. Drömmen är ofta en centralt belägen etta, men realiteter som framför allt priset leder till bland annat delat boende.

Mira Soini-Nordström säger att 44 procent av studenterna i undersökningen har behov av att flytta inom kort. Till det kommer alla blivande studenter som får besked om studieplats under sommaren.

Liisa Länsiluoto är kundchef på Helsingforsregionens studentbostadsstiftelse Hoas med rum och bostäder för 17 000 studerande.

Hon säger att ansökningarna har ökat markant.
– Läget är tufft, det har verkligen skärpts de senaste åren. Vi är ganska oroade.

Den främsta orsaken är enligt henne det överlag svåra bostadsläget i huvudstadsregionen, som höjt hyrorna. Då är de förmånligare alternativ som Hoas kan erbjuda extra lockande.

Den som ska börja studera i höst ska ändå inte misströsta.
– Vi ser till att det finns boende att erbjuda nya studenter.

Detsamma säger Jorma Vehkaperä, vd för bostadsstiftelsen i Vasa, Voas. Men gulnäbbarna ska vara beredda på att dela bostad i studentkorridor eller kollektivbostad och överlag inte vara kräsna vad gäller läge eller skick.

– Ettor är väldigt populära och man kan söka till dem då man väl är inne hos Hoas, men vi ser att man behöver den studiero de kan ge först senare i studierna, säger Liisa Länsiluoto.

Alldeles enkelt är det inte alltid att dela kök och badrum med främmande människor. På Hoas uppmuntrar man därför vänner att söka studentbostad tillsammans, i stället för att stiftelsen ska pussla ihop folk.

Studentkårer, nationer och stiftelser driver också studentboenden. I Åbo har Kåren hundra rum eller små bostäder.

Vd Lena Backman beskriver läget i augusti som ”totalkaos” men ändå brukar alla enligt henne hitta något
– Fast det blir kanske inte precis vad man önskat sig.

Studentbystiftelsen i Åbo äger hus också utanför staden. Kårens fördel är att deras alternativ ligger centralt.
– Folk vill inte vara beroende av buss. Man vill kunna röra sig fritt sent på kvällarna och också gå hem mellan föreläsningarna.

Hennes tips är att man genast börjar leta efter bostad då man får sin studieplats och att man är beredd att fatta snabba beslut. Mira Soini-Nordström uppmanar alla att tänka kreativt, vara aktiva och använda sig av kontakter.

Sebastian Bäckström säger att studentkårernas hemsidor kan ge tips om lediga alternativ.
– Och Kyrkpressen lär ju vara bra.