Tusentals blickade upp mot himlen för att se jaktplanen

Ett strålande soligt väder, president Sauli Niinistö och överflygningar med bland annat Hornet-plan lockade närmare tiotusen personer till Senatstorget i dag. Försvarets fanfest firades med en imponerande parad i centrum av Helsingfors.

Det var trängsel i centrum av Helsingfors i dag då försvarets fanfest firades. En parad bestående av runt 1 100 soldater, femtio fordon, åtta flygplan och fyra helikoptrar mottogs av republikens president Sauli Niinistö.

De flesta hade kommit för att se överflygningarna som är en ovanlig syn i Helsingfors. Det strålande vackra vädret möjliggjorde att fyra Hornet-jaktplan och fyra Hawk-skolplan kunde flyga över centrum.

I vanliga fall gör närheten till Helsingfors-Vanda flygfält och bullernivån det omöjligt, men undantagstillstånd hade beviljats för dagens överflygningar.

Flygningarna inleddes klockan 11 över Brunnsparken där massor av människor stod och tittade. Fyra Hawk-plan från flygkrigsskolans konstflygningsgrupp Midnight Hawks flög över i formation och fortsatte med koreograferade överflygningar. Klockan 12 inleddes festligheterna på Senatstorget där bland annat president Niinistö höll tal.

Exakt klockan 13 flög Hornet-planen över torget och sparkade igång paraden. Allt från marscherande trupper till pansarvagnar underhöll publiken ackompanjerade till tonerna av paradmusikkåren.

Som mest lockade paraden runt tiotusen åskådare, många barnfamiljer. Flera mor- och farföräldrar hade kommit med sina barnbarn. Bland dem var Matti och Aulikki Saari som kommit med barnbarnen Sanni och Santtu Salokangas från Esbo.

– Vi tycker det är viktigt att barnen förstår vad självständigheten innebär och hur vi fått den, säger Aulikki Saari.

För de flesta barn i publiken var det just flygplanen som var den mest efterlängtade delen av programmet.

– Flygplanen är det som är mest spännande. När jag blir stor vill jag bli pilot, säger sexåriga Waltteri Hagman på Senatstorget.

Fram till klockan 16 i dag kan man också bekanta sig med flottan. I Södra hamnen står robotbåten Tornio och minflotten Pyhäranta som i dag kan besökas av allmänheten.