Officersvillan på Rysskär. Foto:Leif Weckström.

Byggförbud på Rysskär

Tom Kaisla som hade hoppats komma i gång med sitt turistcenter på Rysskär redan den här sommaren har i stället fått stränga instruktioner om att inte fälla ett endaste träd.

Summan affärsmannen Tom Kaisla betalat för Rysskär är okänd men det torde röra sig om miljoner. Han har också satsat pengar på att rusta upp holmen för att göra den till turism- och rekreationscentrum, och nu går det dessutom åt pengar till att arbetet står stilla i väntan på byggtillstånd.

– När affären blev klar i höstas var det tal om att få undantagslov så vi skulle komma i gång redan den här sommaren. Nu ser det ut som att vi har byggförbud hela året. Det är ingen succéhistoria för tillfället, får se om det går till nästa generation innan vi går på plus.

Holmen saknar generalplan och byggnaderna är dessutom skyddade, så det är många instanser Kaisla måste komma överens med. Arkitekten har skickats tillbaka till ritbordet flera gånger redan.
– På senaste möte med staden satt vi i 45 minuter och funderade på hur rännorna på officershuset ska se ut, säger Kaisla.
– Jag frågade om jag kan börja med någonting ens, som att röja på de blivande byggarbetsplatserna, men jag fick stränga order om att inte ens fälla ett träd.

I det här skedet har han svårt att uppskatta när han kan komma i gång med jobbet. Han kan inte heller ge besked till underleverantörerna han redan engagerat i projektet: sjöbussföretag, byggfirmor och husleverantörer.
För Helsingforsborna och andra turister betyder fördröjningen att Rysskär är oåtkomligt ännu en tid.
– Gästhamnen kan inte byggas ut förrän vi har vissa byggnader på holmen, nu får jag inte ens bygga toalett och personalutrymmen. Så några fler båtplatser blir det inte i år.

Kaisla vill inte uppge några summor om hur mycket han lagt ut. Men klart är att pappersarbetet kostar.
– Senast i dag ringde HIFK:s hockeylag och hörde sig för om en helg på holmen, jag fick ju bara säga att de får återkomma om några år. Utan att ha gjort någon marknadsföring har jag räknat till 2 500 besökare genom potentiella kunder. När jag började räkna hur mycket inkomster jag går miste om i och med dem måste jag sluta halvvägs, jag blev ju bara ledsen.

Men han ångrar inte köpet.
– Jag tänkte häromdagen när jag satt på bryggan med mina hundar att om inte annat så har jag en snygg utsiktsplats över Helsingfors i sommar.