Biträdande stadsdirektör Pekka Sauri. Arkivfoto:Heikki Saukkomaa.

Fem personer i häktet för mutmisstankar

Grovt tagande av muta, grovt bedrägeri, grovt givande av muta och grovt bedrägeri. Det ser inte bra ut i resumén för en stad som så ampert i festtal och åtgärdsprogram bekämpar grå ekonomi.

På måndagen häktades en femte person i muthärvan inom byggbranschen i Helsingfors. Åtminstone en av de inblandade centrala figurerna arbetar på stadens Byggnadskontor, vid den avdelning som konkurrensutsätter tjänster och sköter om den offentliga upphandlingen. Den som ansvarar för den tekniska sektorn är biträdande stadsdirektör Pekka Sauri. Han är chockad.

– Jo absolut. Det här är sorgligt. Som vi och jag personligen kämpat för större öppenhet!

Pekka Sauri känner den utpekade projektchefen vid Helsingfors stad men han vet inte vilka stora offentliga byggprojekt polisutredningen handlar om.

– Vi kan spekulera men min erfarenhet säger mig att det är en dålig idé.

Vilka åtgärder har staden vidtagit för att utreda fallet?

– Vi kan inte göra så mycket förrän polisen berättar exakt vad allt handlar om.

Projektchefen hämtades av polisen på tisdagen för en vecka sedan. Han häktades av Helsingfors tingsrätt på fredagen.

Byggnadskontoret är ett ämbetsverk som lyder under Nämnden för allmänna arbeten. Nämnden behandlar alla stora anskaffningar och byggbeslut. Ordförande Jarmo Nieminen (Saml) säger i tisdagens Helsingin Sanomat att "många ämbetsverk genomför sina projekt med hjälp av tilläggsanslag. Politikerna har inget annat val än att godkänna kostnadshöjningarna" och vidare "I vår förvaltning är det möjligt att muta tjänstemän. Möjligheterna att ingripa är små när alla känner alla, såväl politiker som företagare och tjänstemän".

Fler personer har förhörts än de fem som nu häktats. En direktör vid byggbolaget YIT har utpekats som spindeln i nätet. Polisen säger att mutorna är omfattande men håller inne med de exakta summorna. Om tingsrätten anser att de misstänkta är skyldiga kan de dömas till allt från böter till två år fängelse.