Foto:Niklas Tallqvist

Drakarna över Helsingfors fick liv

Hufvudstadsbladets satsning på litterära vandringar tog fart i dag. Den första vandringen i Kjell Westös Helsingfors började vid Havsgatans numera fina kvarter. Annat var det förr, när skurkarna levde till det.

Vårsolen visar sin skönaste sida och från havet svalkar brisen som den brukar när deltagarna i Hbl:s första designvandring dyker upp.  Det är damer i första hand, några med vackra grå lockar. Stämningen är god som solen.

Det är Hbl:s kulturreporter Annika Hällsten som leder vandringarna.

– Vi besöker nu fjorton adresser från Kjell Westös fyra romaner, men jag blandar händelser från böckerna med Helsingfors historia, säger Annika Hällsten.
Hon är väl meriterad för uppdraget efter att ha gjort en lång serie stadsvandringar för resesidorna i Hbl. De här vandringarna är dock specialdesignade för Hbl:s satsning Designstan, ett parallellt projekt till det officiella designhuvudstadsåret.

Två gånger Nyström dyker upp, och Hufvudstadsbladets sekreterare Minna Juhala, som till vardags håller reda på hela redaktionen, prickar av på anmälningslistan:
Sonja Löfdahl ... är där. 

Sonja Löfdahl berättar att hon hade köat i telefonen i 20 minuter innan hon kom igenom och fick sin plats bokad.

– Aj, gjorde du? Jag ringde klockan nio .., säger Annika Nyström som anlänt med sonen Janne Nyström.
Han har samma dag vurpat med sin cykel och förts med ambulans till sjukhuset. Plåstren och skrapmärkena i ansiktet vittnar om att han flugit över styret. Men vandringen ville han inte missa.

– Jag har läst Där vi en gång gått, säger han. Min farfar och hans bror finns med i den, de spelade fotboll bland annat ... . Jag har boken med mig så att jag ska få Kjell Westös autograf.
Intresset för litteratur finns där annars också, Janne Nyström studerar nordisk litteratur på universitet.
Annika Nyström har läst alla Kjell Westös böcker utom den senaste.

Vad är det som får dig att läsa dem?
– Jag vet inte ... Det är nog det att han skriver om Helsingfors, min hemstad.
Snart är alla deltagare på plats och Annika Hällsten tar till orda vid Havsgatan 1, den första av de fjorton adresser som vandringen besöker.
– Här bodde Cedi Lilliehjelm tillsammans med sin hustru Nita ...
Boken är Där vi en gång gått och på den tid som händelsen utspelar sig fanns här mest skojare och skurkar. Här var det inte alls finns att bo på den tiden.

 Fler vandringar kommer att arrangeras. Följ med annonseringen i HBL.