Skolbeslutsfattarna Maria Björnberg-Enckell och Bernt Nordman gillar inte tonen på den hätska debatten om skolnätet. Foto: Tor Wennström

Osakligheter på nätet efter beslutet om skolnätet

Svenska skolsektionens beslut att slå ihop två Helsingforsgymnasier och två högstadier till två nya större skolor har fått föräldrar och politiker som tycker annorlunda att gå i taket.

– Gör man så här så borde man få på käften eller en tårta i ansiktet. Hörandet av oss och alla olika parter har varit en ren fars, tyckte den arga pappan John Schultz i Radio Vega Huvudstadsregionens direktsända morgonsändning Morgonöppet i går morse.

Schultz hör också till de aktivaste föräldrarna på Facebookforumet ”Väck SFP, rädda det svenska skolnätet i Helsingfors”.

Omröstningen där sex av nio sektionsmedlemmar röstade för färre och större skolor har fått det att koka på det redan tidigare aktiva debattforumet.

”Då var det klart! Må dessa svin brinna i helvetet! Det största mygel jag varit med om” löd en kommentar av Johan Herrgård som också sade sig ”voodooa” de beslutsfattare som röstade för skolsammanslagningarna, medan Åsa Hellström kallade SFP:s sektionsmedlemmar Maria Björnberg-Enckell och Ulla Wiklund för ”självmordsbombare”.

Sektionsordföranden Bernt Nordman (Gröna) och vice ordföranden Maria Björnberg-Enckell är inte glada över tonen i debatten.

John Schultz säger att du borde få på käften. Känner du dig hotad?
– Jag tycker att det är jätteobehagligt att folk inte kan acceptera demokratins grundregler och inte kan föra en saklig debatt, säger Bernt Nordman.

Enligt en rättslärd som Hbl talat med uppfyller ändå inte Schultz uppmaning att klippa till de sektionsmedlemmar som röstade för skolsammanslagningarna strafflagens paragraf för olaga hot eftersom det är osannolikt någon tar uppmaningen ordagrant.

Tvekar om kandidatur
SFP:s kommunalsvalskandidater i Helsingfors Björn Månsson och Marcus Rantala deklarerade efter skolbeslutet på Facebook att de var besvikna. Maria Björnberg-Enckell säger i sin tur att hon är besviken på sitt parti och att hon inte vet om hon kommer att ställa upp i kommunalvalet i höst.

– Jag tycker det är tråkigt att SFP har gått in för att elda under en oro när alla som följt med skoldebatten under en längre tid vet att världen och verkligheten förändras och att man inte i det läget bara kan kämpa för att bevara gårdagens strukturer, säger Björnberg-Enckell.

Vad anser du om tonen på Facebookforumet?
– Att det förekommer mobbning i de finlandssvenska skolorna förvånar mig inte särskilt mycket med tanke på hur debatten ser ut. Jag har frågat mig vilket Facebooks publicistiska upprätthållaransvar är. Tonen i debatten är orsaken till att jag själv har låtit bli att delta, säger hon.

Stadsfullmäktigeledamoten Thomas Wallgren (SDP) vars partikollega Hildur Boldt också hörde till dem som röstade för skolfusionerna, är besviken över beslutet och föreslår på Facebook en rådgivande omröstning bland elever, personal och föräldrar i de berörda skolorna.

– Omröstningen kunde organiseras fritt av en folkrörelse eller med hjälp av staden. Resultatet skulle kunna hinna i tid innan fullmäktige bestämmer om saken, kastar Wallgren fram.