Foto: Tor Wennström

Haglund och Henriksson i välbesökt SFP-duell

Anna-Maja Henriksson och Carl Haglund fick svara på frågor om snus, gud, tvåspråkighet, metropolen och samkönade äktenskap när duon i dag möttes i Helsingfors.

Ordförandekandidaterna Carl Haglund och Anna-Maja Henriksson utsattes för en korseld av frågor av Hbl:s chefredaktör Jens Berg och chefen för ledaravdelningen Susanna Ginman. Kaféet Fanny var fullpackat med såväl unga som gamla åhörare.

Det var svårt att hitta meningsskiljaktigheter i de flesta sakfrågor.

– Skola och utbildning, en satsning på välfärd och näringsliv och vikten av ett socialt ansvar, svarade Henriksson på frågan om vilka tre saker hon väljer att lyfta fram.

– Jag vill betona vårt framtidsmanifest med tio viktiga punkter, men om jag måste välja tre är det miljöfrågor, en höjd konkurrenskraft och satsning på näringslivet. SFP har också gjort en viktig insats i debatten om öppenhet och tolerans, svarade Haglund, och bemöttes av applåder.

På publikfrågan om hur de förhåller sig till en motion om könsneutralt äktenskap som godkänts på partidagen svarade båda att de stöder motionen men att frågan inte lyfts fram i regeringsförhandlingarna. Henriksson försökte tenta Haglund på vad han anser om samkönades rätt till adoption men Haglund kringgick frågan med säga att det är två vitt skilda saker.

Båda kandidaterna betonade vikten av teamtänkande. Ett led i det är att skapa ett nytt partifullmäktige som utser partistyrelsen med undantag av ordförande och viceordförande.

Henriksson påpekade att partisekreteraren kunde vara mera politisk och båda kandidaterna betonade att det ändå måste finna sen ansvarsperson bakom sakfrågorna.

Skolnätsdiskussionen väckte också diskussion och Henriksson sade att hon ställde sig som ett frågetecken inför beslutet eftersom man "gick emot folket". Hon hoppas också att alla som var med och beslöt om frågan tar sitt ansvar och ställer upp i kommunalvalet.

På de snabba frågorna ja eller nej till snus och gud, svarade bägge två ja.