Foto: Hbl-arkiv/Evy Nickström

I vår söker flera Helsingforselever …till Mattliden

Många fler Helsingforselever än förut söker den här våren till Mattlidens gymnasium. – Skolnätsdiskussionen har påverkat eleverna, säger Mattlidens rektor.

Mattlidens gymnasium i Esbo ser ut att få en anstormning av Helsingforselever. För två år sedan sökte två Helsingforselever i första hand till Mattliden och i fjol hade Mattliden tre förstahandssökande från Helsingfors.

I år har däremot antalet helsingforsare som helst vill till Mattliden skjutit i höjden.
Hela 18 Helsingforsungdomar söker i första hand till Mattlidens gymnasium visar Utbildningsstyrelsens statistik.

Gun-Maj Roiha, rektor för Mattlidens gymnasium, varför söker så många fler Helsingforselever till er i år?
– Den kan bero på diskussionen om gymnasiesammanslagningar i Helsingfors och på att Norsens gymnasium sannolikt ska flytta, säger Gun-Maj Roiha.

Markus Nylund, elevhandledare i högstadiet Norsen, bekräftar att Mattliden är ett ganska populärt alternativ bland eleverna. Han uppskattar att ett tiotal av hans elever i vår sökt till Mattliden i första hand.

– Då eleverna var på besöksdag i Mattliden imponerades de av den nya fina skolbyggnaden. För elever som bor på till exempel Drumsö är det kort väg till Mattliden och ett annat dragplåster är förstås skolans IB-linje, säger Nylund.

Anstormningen av Helsingforselever som söker till Mattliden kan betyda att de Esboelever som har sämre betyg inte kommer in i Mattliden. Då tvingas de åka till Grankulla eller Norsens gymnasium där det brukar krävas lägre …medeltal.

I dag, torsdag, ska Utbildningsnämndens svenska sektion i Helsingfors ta ställning till ett förslag om nytt skol- och dagvårdsnät. Enligt förslaget ska två svenska Helsingforshögstadier och två gymnasier slås ihop till två nya större skolor. En majoritet av sektionen väntas driva igenom reformen.

Sektionsmedlemmen Benjamin Ellenberg (SFP) som tillsammans med Martina Reuter (VF) vill se en återremittering av förslaget tycker inte att Mattlidens popularitet bland Helsingforseleverna är ett argument för att skapa ett nytt större gymnasium i Helsingfors.

– Ibland är en skola populär, ibland en annan. Vi ska inte se Mattliden som ett hot. Helsingfors är en attraktiv skolstad som fortfarande lockar många utsocknes elever med goda betyg, säger Ellenberg.