HST:s vd Matti Lahdenranta och trafikverkets direktion kör åtminstone utifrån betraktat på olika metrospår. FOTO: Niklas Tallqvist

"Fick kaffet i vrångstrupen"

Uttalanden av Helsingfors stads trafikverks (HST) vd Matti Lahdenranta väcker bestörtning bland politikerna i direktionen för HST.

Förtroendevalda har flera gånger klagat på informationsgången mellan vd Matti Lahdenranta, som förhandlar med Siemens om autiomatiseringen av Helsingforsmetron, och HST-direktionen. Beslutsunderlag har saknats eller så har politikerna fått se utredningar och lägesrapporter först under mötet. Normalt är att sådana handlingar är tillgängliga för beslutsfattarna flera dagar i förväg.

I torsdagen Helsingin Sanomat upprepar Lahdenranta det han sagt tidigare om förhandlingarna, det vill säga att automatiseringen är målet och att bråket om vem som betalar vad avgörs efteråt. Det som upprör politikerna i HST-direktionen är att Lahdenranta också säger att affären diskuteras i direktionen men "det är onödigt att vädra åsikter under pågående förhandlingar."

– Jag fick kaffet i vrångstrupen när jag läste tidningen Han (Lahdenranta, red.anm.) kommer ännu att få äta upp det där, säger direktionens vice ordförande Ari Lehtinen (SDP).

Lehtinen är också förundrad över Siemens avsikter.

– Bolaget har själv bett om förhandlingsfrid och så väljer dess vd Martti Kohtanen att tala ut i HS. Man kan undra varför.

Enligt Siemens finns inga tekniska problem utan ansvarsfrågor som måste lösas. Som Hbl skrivit är bolaget inte nöjt med säkerhetsarrangemangen i Helsingforsmetron.

Direktionsmedlem Kari Kälviä (Gröna) är inte lika upprörd som Ari Lehtinen.

– Men jag kan inte se att automatförhandlingarna fortsätter efter direktionens nästa möte som är på onsdag. Jag anser att vi ska bryta med Siemens också om det kostar staden extra i form av rättegångskostnader.