Hovrätten ändrade inte Pride-domar

Helsingfors hovrätt ändrade inte på tingsrättens dom för de män som attackerade Prideparaden i Helsingfors 2010.

De tre männen hade tidigare dömts till fyra månaders villkorligt fängelse av Helsingfors tingsrätt.

De dömda ska betala 200–600 euro åt alla offer, alltså totalt över 40000 euro.

De tjugoåriga männen dömdes i tingsrätten för misshandel av 88 personer, kränkning av politisk handlingsfrihet och innehav av föremål eller ämne som lämpar sig för att skada någon annan. Enligt tingsdomaren hade brottet en ideologisk bakgrund, även om det utfördes på ett barnsligt och oorganiserat sätt. Männen hade kopplingar till bland annat skinheads.

Pride-paraden i Helsingfors attackerades med tårgas och rökbomber i juli 2010. Enligt övervakningskameror finns det ett tiotal gärningsmän, men bara tre kunde gripas.

De åtalade förnekade att attacken skulle ha riktat sig specifikt mot sexuella minoriteter.

En majoritet av offren krävde i hovrätten att domarna skärps. Hovrätten ansåg ändå, till skillnad från tingsrätten, att det faktum att attacken riktades mot sexuella minoriteter inte kan ses som en grund för att straffet ska skärpas.

Då attacken utfördes sade lagen att brott som riktas mot representanter för en viss nationalitet, ras eller etnisk minoritet kan bestraffas hårdare. Ifjol ändrades lagen så att brott som anknyter till offrets sexuella läggning eller handikapp också kan bestraffas hårdare.