Måsjakten fortsätter

Nya trick testas mot måsarna på Salutorget. Kring Havis Amanda involveras torgbesökaren i en Östersjökampanj.

Salutorgets sommar kör nu i gång  med en Östersjökampanj. På blomstertorget, den lilla torgdelen vid Havis Amanda, står från och med i dag en utställning med undervattensbilder. Motor för projektet är fotografen Jukka Nurminen, som för första gången låtit utställningsbilderna flytta utomhus.

– Jag och mitt lag har fotograferat under vatten i 200 dagar sedan 2003 för att visa vilken vacker värld Östersjön egentligen är. Vi har velat föreviga den estetik som fortfarande finns under ytan. Finska viken mår visserligen lite bättre än förr, men på det hela taget är Östersjön ett vansinnigt förorenat vatten och kan jag väcka intresset för den här miljöfrågan är jag glad, säger Nurminen.

Utställningen, som senast varit i S:t Petersburg i Ryssland, ger information på flera språk, också på svenska och ryska.

Intill Havis Amanda håller också  containerkaféet Köket öppet. Det är det förra tältkaféet som tagit ny skepnad och valt att samarbeta med företaget Abyss Art, som byggt upp fotoutställningen. En del av kafékundernas slantar styrs till Östersjöarbetet via Världsnaturfonden.

På själva Salutorget kommer måskriget att vara i full gång också denna sommar. Eftersom näten, som spändes upp över en del av torget förra sommaren, har visat sig fungera bra som måsskrämma, tar man till samma vapen också i år. Nu spänns dubbelt mer upp jämfört med i fjol: 1500 kvadratmeter på 6.5 meters höjd. Dessutom testar staden en helt ny metod mot måsarna. Från nätet spänns tunn orangefärgad vajer ut i solfjädersform. Förutom vajer och nät ska trafikskyltar och lampor igen ha piggar som hindrar måsarna från att sitta och spana efter mat. Under juni och juli patrullerar också två måsvakter, som dels plockar skräp, dels informerar om varför man inte får mata fåglarna på torget.

Salutorgets storsatsning för i sommar är ett nyöppnat designtorg. I nya blåvita tält tar inhemska formgivare plats för att lyfta fram inhemskt hantverk och formgivning. Mer om det kan du läsa i morgondagens Hbl.