Se videon utanför Sveriges ambassad

Hundratals demonstranter har strömmat ut på gatorna i Helsingfors – enbart i välvilja. De besöker stadens 62 ambassader för att lyfta fram positiva gärningar i respektive land.

Stämningen var uppsluppen när demonstranterna samlades på Senatstorget i ett strålande solsken vid tiotiden i morse.

Sebastian Wärnhjelm och hans kompisar med barn deltar för att föra fram en positiv anda.

– Vi besöker bland annat Greklands ambassad. Landet har krisstatus men vi vill lyfta fram goda saker som fetaost, säger Wärnhjelm.

Utanför den grekiska ambassaden tackar gruppen för demokrati, maraton och filosofi. Ambassadens representant Pericles Boutos är rörd.

– Det var en väldigt positiv överraskning. Vi behöver utveckla fler sådana här idéer.

Idén till jippot, som ordnas för första gången i hela världen, uppstod när tre vänner samlades på Helsingforsbaren Corona och konstaterade att det finns fler goda saker än dåliga i världen.

– Men de goda sakerna har en tendens att överskuggas av de negativa händelserna i nyhetssändningarna. Vi vill lyfta fram de goda gärningarna som gjorts i de olika länderna, säger en av initiativtagarna Jani Halme.

Han understryker att det ändå inte är landets regering de tackar utan människorna. Arrangörerna beskriver demonstrationen som ett typiskt fenomen som kan engagera folk på nätet.

Demonstranterna delades upp i sex grupper som åker runt till de olika ambassaderna. Varje grupp filmar dessutom demonstrationen utanför respektive ambassad i fem minuter. De översätts senare till engelska och delas på internet så att också medborgarna i de olika länderna kan ta del av händelserna.