Tvåhundrafemtio skolbarn firade Majblomman med presidenten

Det var en uppåt och avslappnad president Sauli Niinistö som träffade 250 skolbarn från helsingforsiska lågstadier på Salutorget i dag.

Nioåriga Jenny Aminoff och Henri Martona fick överräcka varsin Majblomma åt honom.

– Du heter samma sak som min fru, kommenterade Niinistö medan Jenny galant klarade av att fästa Majblomman på hans kavaj.

Den andra Majblomman skulle Niinistö ge till frun Jenni Haukio som fortfarande var sjuk.

– Jag är säker på att den glädjer henne mycket, säger han.

Hon var heller inte närvarande i onsdags under presidentens stadsbesök i Estland.

Sauli Niinistö tog sig tid att prata med många av skolbarnen, som ivrigt filmade honom med sina smarttelefoner. Emil Petterson, Max Motelay, William Sumelius, Axel Sjölund, Nicolas Heikkilä och Alexander Lillja var några av de barn som presidenten tog sig en längre pratstund med.

– Det var kiva, jag har aldrig sett honom live, kommenterar Axel Sjölund.

Det rådde nästan karnevalsstämning på torget då många barn klätt sig i färgglada hattar och pappersdekorationer. Klass fem och sex i Minervaskolan satsade på dekorationer som såg ut som Majblommor. Ofelia Paile, Lotta Anderson, Cecilia Sippel, Albert Adlercreutz och Axel Anderson var överens om att det var spännande att se presidenten.

– Den här traditionen betyder många saker, bland annat det att våren har kommit. Men ännu viktigare är att barnen är med i något där de förstår sitt gemensamma ansvar, säger Sauli Niinistö.

Efter ceremonin deltog eleverna i Majblomståget som är en stadsorientering. Majblomman säljs av barn via lokala föreningar inom Folkhälsan i hela Svenskfinland.

Intäkterna går till att stödja hälsofrämjande verksamhet bland barn och unga. Majblomman har sålts i över hundra år.