Foto: Karl Vilhjalmsson

Tonåringar tog tag med trädgård i Tölö

Stora spadar och små, mylla och fröer och konservburkar som tömts på tomatsoppa, pickels och ärter. Tölö gymnasium ägnade gårdagen åt allt från urban odling till återvinning av skrot. I höst skördar skolan resultatet av gårdsodlingen.

Ingen tvekan; samarbete och gemensamma projekt faller bokstavligen i god jord om temat är inspirerande och innovativt. Åtminstone satte eleverna i Tölö gymnasium en ära i att genomföra sitt arbete med energi, frenesi och fantasi.

– Skolgården är ingen trivselhöjdare och urban odling är aktuellt. Så vi beslöt att åtgärda den småtrista gården och odla eget som först bjuder på ögonfröjd och sedan kulminerar i skördefesten som sammanfaller ungefär med att skolarbetet återupptas i mitten av augusti, säger humanekologernas linjeledare Annika Luther.

För att kunna anlägga trädgården med allt från majs, mangold och rödbetor till solrosor, timjam, mynta och oregano, bygger eleverna först odlingslådor. Materialet består av begagnade transportunderlag i trä och använda pallkragar som man bara viker ut. På det översta planet av gården ryms fler än tio lådor.

Samtidigt ska skolgårdens rejält tilltagna blomsterkrukor tömmas på fjolårsmyllan och flyttas, men uppgiften är inte alldeles enkel. Greta Lignell, Herta Donner och Bruno Ekman är kanske inte predestinerande för ett liv som trädgårdsarbetare men genom gemensamma ansträngningar lyckas man bryta sönder myllan som fortfarande är frusen.

Lignell inflikar att hon inte är helt bortkommen i trädgården.

– Jag är faktiskt en van potatisodlare.

Senare i vår ska krukorna bidra till bättre trivsel på skolgården och prunka av egenodlade sommarblommor.

– Också myllan är återvinningsmaterial och i själva verket resultatet av våra egna lämningar. Den kommer från avloppsvattensreningsverket i Vik där man har komposterat "materialet" till trädgårdsmylla som alltså duger för att odla livsmedel i, försäkrar Luther.

Dilemmat med bevattningen av odlingarna i sommar löser man genom att göra upp ett schema.

– Flera elever ska sommarjobba i närheten och har lovat att ställa upp. Man måste bara få en viss ordning på bestyret.

Samtidigt som en del elever ägnar sig åt att lägga grunden till trädgården arbetar andra med att återvinna gamla konservburkar till eleganta armaturer. Skrotkonstens maestro Henrik Enbom visar hur man gör och Kaisa Lundan koncentrerar sig till max när hon klipper en stor burk i vassa flikar.

– Jag ska kanske inte bli designer eller formgivare men design kommer alltid att vara angeläget för mig, säger hon och förklarar att flikarna på burken ska formas så att lampan påminner om en blomma.

Till dagens program kring urban odling och hållbar utveckling hörde dessutom föreläsning om bland annat skrotkonstens principer, graffitiverkstad med stickor och garn och arbete med att bygga om gamla stolar.