Klicka på bilden för att se hela grafiken.

Nu tar Forums nya former fart

Om några år är inget sig likt i källaren och på vinden i Forum. Ombyggnaden, som kom i gång i veckan, görs i etapper och nya Forum är färdigt om drygt tre år. På Tuppens torg öppnar åtta nya kaféer och krogar.

Samtidigt som Forum firar 60 år som köpcentrum kommer arbetet med att bygga om en stor del av huset i gång. Det skrymmande skranket har redan tagit rejält med plats på Tuppens torg och står kvar där till slutet av sommaren. Innanför staketet börjar man med att avverka körsbärsträden och så ska man riva den ”kitschiga” slingrande kakelbänken.

– Tyvärr, men varken träden eller bänken överlever arbetet med den nya rulltrappan. Vi startar hela processen med rulltrappan som är en fortsättning på den nuvarande som går mellan Forums första och andra våning. Rulltrappan ska gå dels upp till Tuppens torg, dels ända ner till K1, där parkeringshuset ligger, säger köpcenterchefen Lars Eklundh.

De nya rulltrapporna till Tuppens torg ska rulla i gång i augusti, men avsnittet till K1 öppnar först hösten 2014. I samma veva i augusti flyttar byggprojektet ett steg norrut till området där den nuvarande ingången från Tuppens torg finns. Den ingången stänger, men de nya rulltrapporna fungerar som ersättande entré.

– I praktiken höjer vi på taket över ljusgården med ett par meter. Det ger en våning till. Pyramiderna ovanpå ska se likadana ut som nu, men vi bygger nya för de gamla är tärda av tidens tand, säger Eklundh.

Den nya, översta våningen kring ljusgården ska bland annat inhysa H & M Kids och så öppnar Seppälä en stor avdelning med barnkläder. De lokaler som Picnic och Etola verkar i ska rivas.

Picnic flyttar tillfälligt ett stenkast och återkommer när den nya sektionen med åtta krogar och kaféer öppnas.

– De nya restaurangerna får i princip plats där Etola nu fungerar, tillägger Eklundh, och försäkrar att det inte blir fråga om ett gemensamt utrymme utan separata lokaler.

Ett år per etapp

Arbetet på Tuppens torg ska vara avslutat i augusti 2013.

– Sedan flyttar arbetet ner till nollan, alltså bottenvåningen där den så kallade foodcourten ligger.

Nollan stänger i september–oktober 2013 men gångförbindelsen till och från Forum via Sokos och järnvägsstationen kvarstår. Några butiker kommer också att kunna verka i våningen trots byggandet.

Också i nollan tar ombyggnadsarbetena omkring ett år. Resultatet är en ny våning, ändå med vissa element från förr som matbutik och Alko och så sektion för snabbmat, fast mycket mindre.

Dessutom får man plats för ett par tre större enheter med fritid och mode. Det beror på att man flyttar på nuvarande lagerutrymmen. Nya butiksutrymmen uppstår också på ett område som nu används för avlastning och avtalsparkering. Eklundh vill i det här skedet inte berätta vem som tar plats i garaget.

– Efter det tar man itu med resten. Ljusgården får en ny skepnad dels för att taket lyfter, dels för att Kimmo Kaivantos skulptur inte ska stå kvar. Vi har ännu inte löst frågan om dess slutplacering men den ska förvaras tills vi hittar ett gott alternativ.

Rulltrapporna fortsätter som förr men marmortrapporna, som löper parallellt, rivs.

– I stället byggs en spiraltrappa på andra sidan av ljusgården.

Meningen är att alla arbeten är avslutade inför sommaren 2015. Kostnaderna för ombyggnaden uppskattas till 56 miljoner euro.