Foto: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Helsingfors firas med mottagning och mat

På lördag har Helsingfors varit Finlands huvudstad i exakt 200 år. Det högtidlighålls med en fest för inbjudna. Också stadens invånare ska lockas med i firandet.

En dammvippa stryker över en utställningsplansch, en hammare slår taktfast in några spikar. På galleriet Virka i Helsingfors stadshus pågår arbetet med att sätta upp stadens 200-årsjubileumsutställning in i det sista. I dag ska den vara klar att öppna.

Utställningen Huvud och hjärta visar hur Helsingfors blev landets huvudstad den 8 april 1812 – genom påbud från den ryske kejsaren. Också nutiden finns representerad.

– Utställningen lyfter fram stadens specialegenskaper och betonar Helsingfors som en mångkulturell smältdegel, säger Veikko Kunnas, tf. kulturdirektör.

Torsdag efter påsk blir det fest för inbjudna gäster i Finlandiahuset med stadsorkesterns konsert i Musikhuset efteråt. Upp till 1 700 personer ska fira.

– Två personer från alla Finlands kommuner, stadsfullmäktige, stadsstyrelsen, representanter för staten och universitetet, säger stadsdirektör Jussi Pajunen om inbjudningslistan.

Enligt honom och Veikko Kunnas är tanken att betona att Helsingfors faktiskt är hela landets huvudstad. Det är inte enbart helsingforsarnas jubileum.

Samma tanke finns i en av jubileumsproducenten Hilkka Hytönens favoritsatsningar. Dockteatergruppen Sytkyt har rest genom landet från söder till norr för att berätta om Helsingfors historia. Barnen fick i sin tur berätta om sin egen bygd och skicka en hälsning till huvudstaden och dess barn.

850 000 euro

Flera olika utställningar, fester och evenemang hålls i samband med jubileumsåret. Staden ordnar en del, men också andra aktörer är med.

Till exempel serverar sexton restauranger speciella menyer som ska återspegla stadens historia. Vad sägs om en måltid i 60–talsanda med gössoppa, coeur de filet med vitlökspotatis samt friterad camembert med hjortronsylt? Unionsgatan har utnämnts till jubileumsgata. Kring den finns byggnaderna i den empirestad Alexander I lät uppföra.

Hilkka Hytönen vill ändå betona att festligheterna inte pågår enbart i centrum.

– Samtidigt vill jag lyfta fram att det också händer på annat håll. Boendeföreningar i områden som Gumtäkt och Östra Helsingfors ordnar fester.

Stadens budget för det hela går på 850 000 euro. För invånarna ska det mesta vara gratis.

Mer information om programmet finns på www.helsinki200.fi.

Hbl skriver mer om huvudstadens tillkomst i lördagens tidning.