Foto: Niklas Tallqvist. Anne Nordlund vill helst att Sjundeå förblir självständigt men föreslår ändå att Sjundeå slås ihop med Kyrkslätt och Ingå.

”En gemensam gräns behövs inte”

Slå ihop Sjundeå och Grankulla. Det är en av de mer originella idéerna som Sjundeåbor kläckte med hjälp av Hbl:s kommunpussel.

En del Sjundeåbor är uppenbart trött på svängarna i debatten om vart Sjundeå ska höra i framtiden.

– Jag vet inte längre vad jag tycker. Det har varit så mycket fram och tillbaka att jag i morse konstaterade att det får gå som det går, säger en kvinna som är ute och går med hund och rullator.

Det är ändå påfallande enkelt för några besökare på Sjundeås bibliotek att rita sin egen drömkommun med hjälp av Hbl:s kommunpussel. Anne Nordlund klickar ihop Sjundeå med Kyrkslätt och Ingå.

– För mig som bor i södra Sjundeå känns riktningen mot Kyrkslätt naturlig.

Trots sitt svenska namn är Anne Nordlund finskspråkig. Hon vill ändå ha med Ingå i sin kommunmodell för att det i Ingå finns många svenskspråkiga.

– Tvåspråkigheten är alltid en rikedom i en kommun. Dessutom gillar jag skärgården i Ingå.

Riv inte Lojosamarbetet

Marko Lehto tycker däremot att Sjundeås samarbete med Lojo redan nu är så starkt att det känns onödigt att riva upp det. Hans kommun­idé inkluderar Lojo, Karislojo och Sjundeå. I den här modellen skulle endast sju procent av kommuninvånarna vara svenskspråkiga. Han tror ändå att de svenskspråkigas ställning skulle vara tryggad.

– De nuvarande tjänsterna kommer inte att försvinna i och med en kommunsammanslagning.

Kauko Peltonen väljer, precis som Anne Nordlund, att slå ihop Sjundeå med Kyrkslätt och Ingå.
Han säger att han är rätt nöjd med Sjundeå som självständig kommun.

– En stor del av tjänsterna kommer förstås redan i dag via samarbete med andra kommuner.

Dagens överraskning

Fritidschefen i Sjundeå Juha Lilja vill gärna pröva att komma med ett eget förslag. Då han sätter sig vid datorn säger han att han som är tjänsteman måste försöka hålla tungan rätt i mun i dessa frågor i offentligheten. Hans förslag blir ändå dagens stora överraskning. Sjundeå och Grankulla kunde gå samman.

– Det skulle passa vår ekonomiska situation.

Att de två kommunerna inte har någon gemensam gräns behöver inte vara något hinder. Juha Lilja poängterar att skärgårdskommuner fungerar trots att områdena skiljs åt av vatten. Dessutom är Vasa och Lillkyro ett exempel på kommuner utan gemensam gräns som har beslutat sig för att gå samman.

– Den här kommunen kunde vara mer av ett sinnestillstånd än en kommun med fysisk gemenskap.

I Hbl:s kommunpussel är det inte möjligt att dela på en kommun. Alternativet har ändå diskuterats bland annat för Sjundeås del.

Kauko Peltonen som bor i Kvarnby i norra Sjundeå ser ingen poäng med det.

– I norra Sjundeå finns bara glesbygd. Vad ska Lojo göra med det?

Marko Lehto gillar inte heller tanken på att dela Sjundeå.

– Sjundeåbornas identitet bryts upp mer om kommunen delas än om hela kommunen slås ihop med en annan.

– Identiteten förstörs ändå, säger Anne Nordlund som inte har något emot en delning.