Arkivbild.

Ännu en gripen i terroristhärvan

Polisen grep i morse ytterligare en person i samband med utredningen av Finlands första terroristfall.

Polisen gjorde i morse också husrannsakningar i samband med det terroristärende som utreds av Centralkriminalpolisens och Skyddspolisens gemensamma utredningsgrupp. Anhållandet och husrannsakningarna gjordes i huvudstadsregionen.

Det handlar om en internationell härva med kopplingar utomlands och till den somaliska terrororganisationen al–Shabaab. Misstankarna  handlar om värvning och finansiering av terrorism.

Den anhållna mannen är 31 år, finsk medborgare och somalier till sin etniska bakgrund. Han sitter häktad för misstankar om finansiering av terrorism.


– Vi fortsätter med förhören och har beslagtagit en hel del material, både i elektronisk- och pappersform. Mannen kommer att hållas arresterad fram till fredag klockan 12. Sedan måste vi besluta om vi begär att hålla honom häktad och avgöra om det finns skäl att gå vidare, säger kriminalkommissarie Kaj-Erik Björkqvist.

Sammanlagt är nu sex personer misstänkta för brott. Två av dem har meddelats reseförbud, av vilka en är kvinna och fortfarande har reseförbud.  34-åringen som greps i september sitter fortfarande häktad på beslut av Helsingfors tingsrätt.

Två av de misstänkta påträffades för förhör utomlands, en av de misstänkta har ännu inte påträffats.

Under förundersökningen har polisen samverkat med myndigheter i flera länder. En del av de internationella rättshjälpprocesserna pågår fortfarande. Enligt polisen kan förundersökningen pågå i flera månader.