Foto: Niklas Tallqvist. Kim Skarding upplever inte att Helsingfors är speciellt dyrt. Själv bor han i Oslo, som placerar sig på femteplats bland världens dyraste städer.

Helsingfors trettonde dyrast i världen

– Helsingfors är dyyyrt! utropar Moskvabon Jekaterina Pugovkina. Tillsammans med Brisbane delar Helsingfors trettondeplatsen i rankningen av världens dyraste städer.

– Min sambo jobbar delvis i Helsingfors och hon hade trott att staden är billigare än den är. I Oslo betalar man 60–70 kronor (cirka 8–9 euro) för en öl. I förhållande till den lön vi får tycker jag att vi har det bra i Oslo. Den som söker hittar också billigare ställen, säger Oslobon Kim Skarding.

Oslo är världens femte dyraste stad, enligt en rapport från Economist Intelligence Unit, som undersökt mer än 400 priser på 160 produkter inom bland annat mat, kläder, transport och hyror. Listan toppas nu för första gången på länge av Zürich. Tokyo är tvåa och Genève trea.

Helsingfors, som i år tappade en placering, delar nu trettondeplatsen med Brisbane.

Vi stöter på Moskvaborna Jekaterina Pugovkina, Jurij Krebs och Jelena Baklanova på Senatstorget.

– Det kostar mycket att shoppa kläder här. I går köpte jag en halvliters vattenflaska för två euro. I Moskva får jag fem liter för en och en halv euro, säger Pugovkina.

Baklanova köpte en kopp te för tre euro.

– Och det var vanligt te i påse från Lipton. För en kanna te av bra kvalitet betalar jag fyra euro i Moskva.

Krebs konstaterar att bensinen är två eller två och en halv gånger dyrare i Helsingfors än hemma.

Stark schweizisk franc

Vad är det som gör att Zürich nu hoppade fyra placeringar uppåt i den internationella rankningen? Enligt rapporten har eurokursen fluktuerat det senaste året, vilket fått investerarna att satsa på den schweiziska francen. Därför har Zürich blivit dyrare.

Däremot är det inte nödvändigtvis en sanning för Zürichborna, som gynnats av francens starka värde. Det är för turister som ska växla sin valuta som Zürich är dyrt.

Vi slår oss ned på Brasserie Kämp, där man torde få Helsingfors dyraste kaffe. Här kostar en kopp vanligt kaffe 5,20 euro. Jämförelsevis borde man få en kaffe för 90 cent på Ikea. I Kämp sitter Kari, Janne och Jari.

– Jag måste säga att jag inte har någon aning om prisnivån i Helsingfors. Personligen tittar jag aldrig på prislappen, säger Kari.

Ingen av dem vill uppge sitt efternamn, eftersom de tycker att det är svårt att säga saker i stil med kommentaren ovan. Det beror på att finländarna är så avundsjuka, menar de. De är alla förvånade över att varken Stockholm eller Moskva finns med på tio-i-topp-listan.

– Förr tyckte man att 100 mark var mycket och nu kommer man inte långt på 100 euro, säger Janne.

Enligt Samuli Lilja på turistinformationen vid Helsingfors stad är turisterna inte speciellt chockade av priserna i Helsingfors

– Beslutet att turista här tar de ju hemma när de betalar flygbiljetter och övernattning. Men visst hör man skämtsamma kommentarer om prisnivån. Många turister frågar om billiga restauranger, och då får vi guida dem bort härifrån Esplanaden.