Grafik: Maija Hurme.

Så här kan nya skolkartan se ut

Hbl har tagit del av Utbildningsverkets hemliga skolplaner i Helsingfors och kan nu avslöja hur de ser ut. Plan A är att Norsen blir grundskola från femman till nian, plan B att sexan till nian går i Norsen.

Nu står det klart hur tjänstemännen på Utbildningsverket vill omorganisera de svenska skolorna i Tölö och södra skoldistriktet. Utbildningsnämndens svenska sektionsmedlemmar, rektorer och daghemsföreståndare fick ta del av de två alternativa förslagen i fredags.

Förändringarna ska genomföras i samband med att Norsen och Brändö gymnasium renoveras 2014-2015. Plan A är att Norsens skolfastighet på Unionsgatan blir en stor grundskola med årskurserna fem till nio. Eleverna går i förskola i de nuvarande lågstadieskolorna, där de sedan fortsätter i årskurs ett till fyra. Från femman flyttar eleverna över till Norsen. Hela högstadiet Lönkan som i dag finns vid Tölö torg, flyttar också till Norsen.

Enligt förslaget ska elevupptagningsgränsen mellan Zacharias Topeliusskolan i bortre Tölö och västra skoldistriktet ritas om. Det här kan betyda att elever som bor i Mejlans inte börjar i Zacharias Topeliusskolan som i dag, utan i stället går i skola i Munksnäs. Dessutom kan det innebära att eleverna i Zacharias Topeliusskolan inte fortsätter i Norsen utan efter fyran eller femman flyttar till en skola i Munksnäs.

Musikundervisningen för årskurserna tre till nio som i dag är koncentrerad till Minervaskolan och Lönkan flyttar till Åshöjdens grundskola. Det här gör det lättare för elever också i norra och östra Helsingfors att välja musikklass.

Gymnasiet Norsen flyttar i sin tur från Unionsgatan till Sandels i Tölö och slås ihop med Tölö specialiseringsgymnasium.

Samtidigt koncentreras specialundervisningen till Zacharias Topeliusskolan. Minervaskolan kommer alltså att förlora sina specialklasser. Sjukhusundervisningen ska ha gemensam administration med specialundervisningscentret i Topeliusskolan. Utöver Zacharias Topeliusskolan ska det också finnas specialklasser i Norsen och Botby grundskola.

Modell B ser likadan ut som A-alternativet med skillnaden att eleverna först från sexan börjar i Norsen.

Läs vidare i dagens Hbl. Klicka på kamerasymbolen för att se den större bilden.