Tuula Haatainen antar utmaningen som Kommunförbundet erbjuder. FOTO: Hbl/arkiv

Haatainen blir kommunboss

Biträdande stadsdirektör Tuula Haatainen, 51, blir ny vice verkställande direktör vid Kommunförbundet.

Tuula Haatainen (SDP) som ansvarat för bildning och kultur lämnar efter sig ett stadshus som kokar på grund Guggenheimutredningen men också metroaffären och ett vidöppet politiskt spelfält. Det är nämligen inte alls klart att det är just socialdemokraterna som i fortsättningen förfogar över hennes stadsdirektörstjänst. De Gröna, som har brett väljarstöd i Helsingfors, har meddelat att jobbet är deras.

Haatainen antar den nya utmaningen i en intressant tid. Kommunminister Henna Virkkunen (Saml) presenterar den nya kommunkartan nästa vecka.

Valet av Tuula Haatainen var enhälligt, skriver Kommunförbundets styrelse i ett pressmedddelande.

Vice verkställande direktörens arbetsfält omfattar för närvarande social- och hälsovård, undervisning och kultur, juridiska frågor, offentlig upphandling, konkurrenspolitik och informationssamhället. På Kommunförbundet har vice verkställande direktören särskilt ansvar för utvecklingen av service- och kundprocesserna.

Valet gjordes bland de åtta personer som sökte vice vd-posten. Anställningstiden är sju år.

 

FAKTA:

• Finlands Kommunförbund är en tvåspråkig intresseorganisation för alla kommuner i Finland. Förbundets intressebevakning och utvecklingsarbete omfattar även landskapsförbunden, sjukvårdsdistrikten och de övriga samkommunerna samt de kommunala bolagen och affärsverken. Det finns cirka 300 anställda inom Kommunförbundet.

• Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma är Kommunförbundets verkställande direktör och Timo Kietäväinen är andra vice verkställande direktör. Kristina Wikberg är direktör för den svenskspråkiga verksamheten.