Foto: Vincenzo Penteriani. Berguvshanen som kallades Bubi kunde ofta ses sittande på Forums tak.

Bubi på Forums tak dog av herpes

Den berguvshane som häckade på Forums tak i Helsingfors hade herpes. Snart finns han och avkomman Uwa uppstoppade på Naturhistoriska museet.

– Fåglar kan få herpes av varandra genom beröring, säger veterinären Marja Isomursu.

Den berguv som sågs många gånger på Forums tak i våras fick däremot smittan från sina byten, troligtvis från en duva.

Ingen kan säga säkert om hanen de facto var den Bubi som avbröt fotbollsmatchen mellan Finland och Belgien på Olympiastadion 2007.

Forumhanen ringmärktes 2006 i Östra Helsingfors och hittades död den 27.10 i fjol på Hotell Arthurs tak.

Uppmärksammade berguvar

I början av 2011 observerades en berguv flera gånger på Tuppens torg i Forum. Någon månad senare såg tre duniga ungar dagens ljus. Hufvudstadsbladets läsare gav ungarna namnet Uwe, Uwa och Uwo. De underhöll redaktionen genom att med jämna mellanrum dimpa ned från boet på taket.

I början av juni i fjol hittades så Uwa död på Alexandersgatan. Honan kan ha flugit in i spårvagnsledningar eller ett fönster.

Det gick inte att verifiera sifforna på ringmärkningen när berguven häckade i Forum. Däremot gick det att känna igen ringens andra kännetecken, som slitmärken och hur den var fastsatt.

Inga observationer

Bubis dödsorsak utreddes på Livsmedelssäkerhetsverket Eviras enhet i Uleåborg. Evira fick hjälp i utredningen av ett svenskt laboratorium. Urbana rovfåglar kan få herpes av smutsiga byten. Däremot kan inte människor få smittan av fåglar.

Enligt museimästaren Seppo Niiranen på Naturhistoriska centralmuseet har varken Bubis "fru" eller Uwe och Uwo setts till på länge.

– De kan ha flyttat på sig i huvudstadsregionen eller ännu längre bort. Om honan hittar en ny partner är det brukligt att hanen visar upp ett antal möjliga platser att häcka på. Det kan hända att Forumhonan genast bestämmer sig för Forum igen.

Berguvarna börjar hoa just nu, och om ljud hörs från Forum kan det betyda att honan hittat en ny hane. Fågelfantaster i arbetsgruppen Cityberguvarna hoppas att läsarna hör av sig med observationer på adressen kaupunkihuuhkajat@tringa.fi.

Bubi och Uwa kommer att visas uppstoppade på utställningen Finlands natur på Naturhistoriska centralmuseet.