Vihriäläs försvar: Tavlorna såldes till marknadspris

Penningautomatföreningens Ray:s tidigare chef Jukka Vihriälä bestrider via sin försvarsadvokat alla åtal i härvan kring bostadsstiftelsen Nuorisosäätiös valbidrag.

Den förberedande förhandlingen i rättegången fortsatte i Helsingfors tingsrätt på tisdagen. Vihriälä var själv inte närvarande.

Åklagarna yrkar ovillkorligt fängelsestraff på minst 2,5 år för honom för bland annat för grovt mottagande av muta och brott mot tjänsteplikt. Vihriälä sålde bland annat tavlor som ett led i Centerns valkampanj till sådana stiftelser och föreningar, som samtidigt sökte och fick stöd av Penningautomatföreningen. Han var då ordförande för dess styrelse och nominerad på Centerns listor i riksdagsvalet.

Advokaten sade att Vihriälä varken fick eller bad om några gåvor eller andra förmåner som skulle ha inverkat på hans arbete i Ray. Till exempel tavlorna såldes till marknadspris.

Enligt åtalet var Vihriälä jävig då han i Ray:s styrelse deltog i behandlingen av bidragsansökningar från de stiftelser och föreningar som hade köpt tavlor. Försvaret anser att han inte var jävig eftersom han inte hade inflytande över beslut om enskilda bidrag.