Foto: Läsarbild/Bamse Nyblin

Unga bad(d)are simmade in det nya året

Just nu är det mellan två och tre grader varmt i havsvattnet i vikarna. En av våra läsare fångade en grupp ungdomar som plumsade i det kalla vattnet på bild.

– Med ett dopp i havet kan man ju också fira in det nya året. I fjol skulle detta inte ha lyckats, för då låg drivorna höga på det frusna havet, skriver läsaren Bamse Nyblin, som skickade in bilden.

Ungdomarna badade vid Mattbys badstrand. På Meteorologiska institutet uppger man att havsvattnet i vikarna i huvudstadsregionen just nu är mellan två och tre grader varmt.

– Temperaturen beror bland annat på om bäckar rinner ut i viken och om vattnet cirkulerar. I några av vikarna finns det redan isar. En av våra mätare finns utanför café Ursula och där håller temperaturen på att stiga till över 2 grader i dag. Och ute på Gråhara är det 3,8 grader, säger Patrick Eriksson, havsexpert vid avdelningen Oceanografiska tjänster.

Helsingfors vikar fryser när temperaturen är mellan - 0,1 och - 0,2 grader. Det beror på salthalten i vattnet.

– I oceanerna fryser havet vid -1 grader. Vattnet som flyter under glaciärerna på Arktis och Antarktis fryser först vid -2,5 grader.