Foto: Cata Portin. Klockans hölje består av akryl i svart. Urtavlan är gjord av vit akryl. Det var Airam som ursprungligen tillverkade klockan.

Ur led är tiden under Stockmanns tak

"Vi träffas under Stockas klocka" är en fras de flesta som bor i Helsingfors någon gång använt. Men nu har den snurrande klockan med två urtavlor råkat i olag.

Den observanta flanören på Alexandersgatan har säkert märkt att visarna på ena sidan av klockan saknas. Tidigare i december var hela urverket bortlyft under en dag.

– Vi märkte att klockan inte höll tiden. När den undersöktes visade det sig att både urverk och visare behöver bytas ut, säger Pasi Yli-Kivistö, chef för el- och telearbete på Stockmann.

Klockan kommer att få två nya urverk och fyra visare i mitten av januari. Det visade sig att urverken i klockan helt enkelt är gamla och därför måste bytas ut.

– Att byta ut urverken är inte komplicerat, däremot är de nya visarna det. De gamla har blivit krokiga av alla snöbollar som kastats på klockan.

Nya visare ritas på företaget Pelco. Därefter tillverkas de i metall på en fabrik. Urverken beställs från Sverige.

Tusentals euro kommer renoveringen av klockan inte att kosta. Yli-Kivistö uppskattar att urverken och visarna kostar några hundralappar.

Den 3 juli 1965 skruvades klockan upp under taket framför Stockmanns huvudingång. Klockan reparerades senast på 90-talet. Då var den borta från sin vanliga plats i några dagar.

– Andra delar har bytts ut efter 1960-talet så klockan är inte i originalskick även om utseendet under åren inte ändrats, säger informatören Anna Bjarland på Stockmann.