Foto: Richard Nordgren. Vinylbaren på Bibliotek 10 är gratis men efter årsskiftet måste man boka tid på nätet.

Vinylbaren är öppen

Ryktet om C-kassettens död är kraftigt överdriven. Det kan man se med egna ögon i Posthuset i Helsingfors.

Så nyligen som år 2009 förklarade en hög chef vid TDK att C-kassetten gör comeback. Möjligen hade det att göra med hans arbetsuppdrag i företaget, men det är lite sant i alla fall. För även om kassetten och kassettspelarna försvunnit ur vårt kommersiella medvetande ligger de i högar på vindar, i källare, sommarhus och skumma lådor runtom i lägenheten. Många har sparat olika ljudminnen från barndomen och ungdomsåren. Men hur ska man någonsin få höra det där igen?

Ljudet kan digitaliseras och överföras på cd. Det kostar minst några tiolappar i timmen i en specialaffär. På Bibliotek 10 i Posthuset kan man göra det utan extra avgift.

– Vi öppnade Vinylbaren för ett par månader sedan. Nu är den så populär att man efter årsskiftet måste boka tid här, säger bibliotekarie Petri Hellgren.

Vinylbaren, som tills vidare är den enda i staden, finns längst bak i biblioteket. Den är som en dj-hörna komplett med högtalare, skivspelare, kassettdäck och cd-spelare.

Det är uppenbart att det fanns ett sug efter ett sådant här ställe. Men vem är det som kommer hit?

– Det är blandat, men de flesta är i åldern 30–50 år. Ganska många har någon gång spelat in något från radion och vill nu ha inspelningen på cd. Nyligen var det en man som skrivit eller producerat ett hörspel på tidigt 1970-tal och den här produktionen fanns kvar bara på den här ena kassetten som han hade. Men här går också unga punkare och hiphoppare. I de kretsarna är kassetten inne. De allra flesta kommer med gamla lp-skivor. Julmusik, sagor och schlager som är svåra att hitta i dag.

Vinylbaren ger Gun Granroths jul en extra krydda. Hon kommer till Bibliotek 10 med en kär kassett från 1977. På den berättar hennes då nioåriga systerdotter om familjen och släkten för Granroths då ettårige son. Sonen fyller 35 år i januari och cd:n med inspelningen, som han kanske inte minns så bra, ska han få i gåva. Vilken gåva!

– Oj så bra ljudkvalitet, säger Gun Granroth efter en kort provlyssning.

Petri Hellgren hjälper med inställningarna och sedan är det bara att trycka på ”record”. Berättelsen och musiken från 1977 flyttas till ett tillgängligare format. Det går inte att fuska här, är originalinspelningen en timme lång tar det också en timme att flytta över materialet.

– Om ljudet är kasst har vi också en studio där man kan försöka förbättra det, säger han.

– Jag har förvarat kassetten på sommarstugan. Fodralet är slitet och delvis förstört av fukten. Men ljudet är härligt, säger Gun Granroth.

På tal om fodral och konvolut – också det här hjälper Bibliotek 10 med.