Foto: Hbl-arkiv/Tor Wennström. Vattentornet på Drumsö har varit ett landmärke i fem decennier men i dag har man ingen användning för det. 

Ingen räddning för vattentornet inom räckhåll

Landmärket på Drumsö, vattentornet, går sitt öde till möte i dag. Stadsstyrelsen i Helsingfors är redo att fatta det sista beslutet och ger troligen klartecken för rivning.

Vattentornet på Drumsö är över femtio år gammalt och togs ur funktion som vattentorn för ett decennium sedan. Under åren har byggnaden fått förfalla och är i dag i uselt skick.

Stadsdelsföreningen Drumsösällskapet föreslog redan för tio år sedan att man skulle granska möjligheterna att ta konstruktionen i ny användning, och ägaren Helsingfors stad reserverade tornet och tomten för planering av ombyggnad och ny användning. Det var ett företag vid namn Sir Wise Professionals som fick uppdraget 2002 men ingenting hände på fem år och 2007 förföll avtalet.

Därefter har man dryftat tornets framtid inom staden och i mars i år begärde man till slut offentliga offerter på framtida möjligheter för tornet. Sex företagare lämnade in förslag, varav bara två kom med idéer där tornet fortfarande skulle ha gått att känna igen. I de förslagen hade man planerat boende i vattentornet. De fyra övriga anbuden utgick från radikala ombyggnadsarbeten. Inget av anbuden ansågs realistiskt och accepterades därmed inte.

Under tiden har man granskat kostnader. Att sanera vattentornet enbart med sikte på att det förblir ett landmärke kostar minst 3,7 miljoner euro och det årliga underhållet räknas till 10 000 euro.

Rivningskostnaderna snuddar vid 600 000 euro.

Inte ens Drumsösällskapet motsätter sig längre en rivning. Stadsmuseet har under tidigare skeden önskat att man ska bevara tornet som ett landmärke som syns långt till sjöss och har betydelse för Drumsös identitet.

SFP:s Jan D. Oker-Blom tippar att stadsstyrelsen kommer till skott vid sitt möte i dag.

– Stadsstyrelsen kommer att diskutera vattentornet, men jag har svårt att tro att något nytt kommer fram som skulle kunna rädda tornet.