Foto: Arkivbild

Julgatans led-lampor sparar el

Alla 6 500 lampor på julgatan i Helsingfors centrum har i år bytts ut till led-lampor. De använder över 80 procent mindre energi än glödlamporna i fjol.

De nya lamporna är 1 watts lysdiodlampor vilket innebär en stor energibesparing jämfört med de 7-8 watts glödlampor som använts tidigare under 2000-talet. De nya lamporna ska förhoppningsvis inte behöva bytas ut varje år som man gjort med glödlamporna.

Riitta Lassander, styrelseordförande för Helsinki City Markkinointi det vill säga stadskärnans företagare, säger att de nya lamporna nu passar för den traditionella belysning som julgatan ska ha.

- Vi har funderat på slopa glödlamporna redan länge, men de nya lamporna har haft för hårt och vitt ljus för att passa in. Men nu har tekniken förbättrats.

Alexandersgatans julöppning är på söndag. Enligt tradition öppnas julgatan av julgubben och stadsdirektör Jussi Pajunen tillsammans. De två anländer till Senatstorget i en av stadens gamla spårvagnar och tänder ljusen klockan 15. En kvart senare startar julparaden från torget och går längs med Alexandersgatan till Mannerheimvägen där den svänger och går tillbaka längs Esplanaden. 

Programmet på Senatstorget börjar redan klockan 14. Det blir körsång, värmande gymnastik med mumin, julgröt och pepparkakor och så ska flera olika välgörenhetsorganisationer sälja julprodukter.